ABD'deki Üniversite Öğrencilerine Uygulanan Şiddete Kınama Iğdır Üniversitesinden ABD'deki Üniversite Öğrencilerine Uygulanan Şiddete Kınama ...           • Milletvekili Yılmaz Hun: Iğdır’da tarla ve bahçeler susuz..! Vekil Hun: Iğdır’da tarla ve bahçeler susuz, İşçilerin maaşı düzeltilmeli...           • Hibe Destekli Sebze Fidesi ve Soya Tohumu Dağıtımı Yapıldı İl Tarım Müdürlüğünün hazırladığı ve Bakanlık ve Iğdır İl Özel İdare...           • Tuzluca’da Buzağı, kuzu ve oğlak güzellik yarışması düzenlendi İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Tuzluca İlçe Tarım ve Orman Müd&uu...           • IPARD III programı ve I. Başvuru bilgilendirme toplantısı yapıldı IPARD III programı ve I. Başvuru çağrı dönemine yönelik bilgilendirme toplantısı ...           • Tuzluca'da 7 Gönüllü, 507 Ağaç Dikti Tuzluca mezarlıklarını ağaçlandıran, Hz. Fatıma Fedek Bağları gönüllüleri 50...           • Iğdır, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını Kutladı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 104. yıl dönümü Iğdır'da &cced...           • Özgür Basın çalışanları gözaltına alındı İstanbul ve Ankara'da Özgür Basın çalışanlarına dönük operasyonda 7 gaz...           • Vali Turan'ın "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" Mesajı Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 104'üncü yıl dön&u...           • Rektör Alma, 23 Nisan'da Koltuğunu Minik Melek’e Devretti Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, 23 Nisan Ulusal Egemenlik v...           
Site İçi Arama
Haber Arşiv
     
Reklam Alanı

Facebook

Son Videolar

Hun: Tarla ve bahçeler susuz
20 İzlenme, 0 Yorum

Iğdır'da 23 Nisan Halayı
23 İzlenme, 0 Yorum

Mezarlıklar ağaçlandırılıyor
54 İzlenme, 0 Yorum

Şeker pancarı ekimi başladı
75 İzlenme, 0 Yorum

Belediye personeline seslendi
204 İzlenme, 1 Yorum

Medet Serhat mezarına saldırı
121 İzlenme, 0 Yorum

M. Nuri Güneş makama geçti
186 İzlenme, 0 Yorum

GS/FB maçını izlemek istiyoruz
120 İzlenme, 0 Yorum

Asayiş ve Güvenlik Açıklaması
158 İzlenme, 0 Yorum

Tuzluca iradesi gasp edilemez
173 İzlenme, 0 Yorum

Validen anlamlı veda konuşması
138 İzlenme, 0 Yorum

STK'lardan Van tepkisi
215 İzlenme, 0 Yorum

Gündüz Güneş Halka Seslendi
350 İzlenme, 0 Yorum

Güneş: Böyle zulüm görülmedi
339 İzlenme, 0 Yorum

Kürt düşmanlarına İYİ cevap
277 İzlenme, 0 Yorum
İstatistikler
Toplam: 2766921
Aktif: 16
Bugün: 875
Dün: 2178

Iğdır Milletvekili Dr. Habip Eksik TBMM'ye Kanun Teklifi Sundu

Iğdır Milletvekili Dr.Habip EKSİK; Her 100.000 Kişiye 28 Diyetisyen Oranını Sağlayacak Şekilde Sağlık Kurum Ve Kuruluşları İle Diğer Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Diyetisyen İstihdam Edilmelidir.

HDP Iğdır Milletvekili Dr. Habip Eksik TBMM Başkanlığına sunduğu 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde:  

“Beslenme tedavisinin doğrudan etkilediği hastalıkların artmasına rağmen Türkiye'de kamu bünyesinde hizmet veren diyetisyen sayısının azlığı insanların doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmasını yetersiz kılmaktadır. Bu durum zayıflama hapları, zayıflama çayları, yanlış detokslar gibi insan sağlığını hiçe sayan gayri resmi yolların önünü açmaktadır. Bu noktada AB Ülkelerinde 100 bin kişiye düşen diyetisyen sayısı 16-28 arasında değişiyorken bu oran Türkiye’de 100 bin kişiye 5 diyetisyene kadar düşmektedir.

Toplumda beslenme sorunlarının ortadan kaldırılması, koruyucu sağlık hizmetlerinin yerine getirilebilmesi, güvenilir ve sağlıklı gıda konusunda toplum vicdanının rahatlatılması ve sağlıklı nesiller yetiştirilebilmesi adına eksik kadrolara diyetisyen istihdamının yapılması ve ihtiyaç olan diyetisyen sayılarının artırılması gerekmektedir. Diyetisyenlik mesleği tanımı ve görevleri ile beslenme, sağlık ve mutfağın yer aldığı tüm kurum ve kuruluşlarda elzem bir ihtiyaçtır. Bu nedenlerle bu kanun teklifi ile her 100.000 kişiye 28 diyetisyen oranını sağlayacak şekilde sağlık kurum ve kuruluşları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında diyetisyen istihdam edilmesi amaçlanmıştır.” Dedi.

İşte konu ile ilgili Iğdır Milletvekili Dr. Eksik’in TBMM’ye sunduğu kanun teklifinin tam metni:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifim gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim.

Dr. Habip EKSİK

Iğdır Milletvekili

GEREKÇE

Diyetisyen; yaş, cinsiyet ve fiziksel uğraşı gruplarına göre, bireyler için enerji ve besin öğeleri gereksinmeleri ile sağlıklı beslenme programlarını belirler toplumda beslenme sorunlarına ve bu sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapar. Hekimin yönlendirmesi ile hastalar için gerekli beslenme programlarını düzenler. Bireylerin hastalığına, antropometrik ölçümlerine, laboratuvar bulgularına ve tedavisine uygun olarak besin öğesi gereksinmelerini belirler, diyet tedavilerini ve beslenme eğitimi hizmetlerini planlar, uygular ve izler. Hastaların sağlık kuruluşlarında hastane malnütrisyonuna maruz kalmamaları için gerekli önlemleri alır. Hastalara verilecek olan oral, enteral ve parenteral beslenme ürünlerinin seçiminde, hazırlanmasında, uygulamalarında, eğitim ve izleme süreçlerinde görev alır. Satın alınacak gıda maddelerinin miktarının belirlenmesinde ve değerlendirme çalışmalarında görev alır. Menü planlaması yapar ve uygulanan menüleri denetler. Besin güvenliğinin sağlanmasında ve kalite sistemlerinin kurulmasında görev alır.

Türkiye’de 76 üniversite Beslenme Ve Diyetetik Bölümü “Diyetisyen” yetiştirmektedir. Her yıl mezun sayısı artarken sağlık bakanlığının 2012-2020 yılları içindeki diyetisyen istihdamı toplamda 1656 kişi olup şu anda Sağlık Bakanlığı bünyesinde toplamda 1957 diyetisyen bulunmaktadır. Son 7 yıla göre 4. sınıf öğrencileri baz alınmadığında toplamda 15 bin 300 mezun diyetisyenin sadece 1656’sı sağlık bakanlığı tarafından istihdam edilmiştir. Türkiye’de diyetisyen istihdamı bu denli düşük oranlarda iken Dünya sağlık Örgütü ( WHO) 2018 Avrupa Sağlık Raporu’na göre Türkiye Avrupa’nın en obez ülkesi olarak kayıtlara geçmiştir. Türkiye Diyabet Cemiyeti’nin yapmış olduğu TURDEP-1 çalışmasından 10 yıl sonra yapılan TURDEP-2‘ye göre diyabet oranının %90 arttığı görülmüştür. Son 20-25 yıllık süreçte yetişkinlerde olduğu gibi çocukluk çağı obezitesinde de eş zamanlı artışların görüldüğü ve epidemiyolojik boyutlara ulaştığı gösterilmiştir. Şişmanlık/obezitenin çocuklarda %30-50 oranında artacağı tahmin edilmektedir. Yakın gelecekte bu sorunun çok büyük sosyoekonomik ve halk sağlığı sorunu oluşturacağı bildirilmiştir. Beslenme tedavisinin doğrudan etkilediği hastalıkların artışına rağmen Türkiye’de kamu bünyesinde hizmet veren diyetisyen sayısının azlığı insanların doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmasını yetersiz kılmaktadır. Bu durum zayıflama hapları, zayıflama çayları, yanlış detokslar gibi insan sağlığını hiçe sayan gayri resmi yolların önünü açmaktadır. Bu noktada AB Ülkelerinde 100 bin kişiye düşen diyetisyen sayısı 16-28 arasında değişiyorken bu oran Türkiye’de 100 bin kişiye 5 diyetisyene kadar düşmektedir.

Diyetisyenler daha çok Obezite, ağırlık denetimi konusunda anılıyor olsa da Kardiyovasküler Aterosklerotik, Hipertansiyon, Metabolik Sendrom, Diabetes Metillus, Gastrointestinal Sistem, Böbrek, Karaciğer, Romatizmal, Enfeksiyon, Nörolojik, Psikiyatrik, Cilt gibi hastalıkların beslenme tedavisi, Kanserden korunma ve kanserde beslenme tedavisi, Enteral Paranteral beslenme, Preamatüre bebeklerde beslenme, protein- enerji malnutrüsyonu (PEM) beslenme tedavisi, Emilim bozuklularında beslenme tedavisi, Gastroenteritler beslenme tedavisi, doğuştan Metabolizma hastalıkları tedavisi, doğumsal kalp hastalıkları beslenme tedavisini gerçekleştiren meslek grubudur. Aynı zamanda toplu beslenme kurumlarında beslenme programını hazırlayan besin güvenliğini sağlayan meslek grubudur Özellikle sağlığın korunması ve tıbbi beslenme tedavilerindeki rolü ile sağlık emekçileri arasındaki yeri tartışılmazdır.

Toplumda beslenme sorunlarının ortadan kaldırılması, koruyucu sağlık hizmetlerinin yerine getirilebilmesi, güvenilir ve sağlıklı gıda konusunda toplum vicdanının rahatlatılması ve sağlıklı nesiller yetiştirilebilmesi adına eksik kadrolara diyetisyen istihdamının yapılması ve ihtiyaç olan diyetisyen sayılarının artırılması gerekmektedir. Diyetisyenlik mesleği tanımı ve görevleri ile beslenme, sağlık ve mutfağın yer aldığı tüm kurum ve kuruluşlarda elzem bir ihtiyaçtır. Bu nedenlerle bu kanun teklifi ile her 100.000 kişiye 28 diyetisyen oranını sağlayacak şekilde sağlık kurum ve kuruluşları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında diyetisyen istihdam edilmesi amaçlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Türkiye’de sağlık kurum ve kuruluşları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında 100.000 kişiye düşen 5 diyetisyen oranının, her 100.000 kişiye 28 diyetisyen oranını sağlayacak şekilde sağlık kurum ve kuruluşları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında diyetisyen istihdam edilmesi amaçlanmıştır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir

MADDE 3- Yürütme maddesidir

SAĞLIK HİZMETLERİ TEMEL KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 18- Her 100.000 kişiye 28 diyetisyen oranını sağlayacak şekilde sağlık kurum ve kuruluşları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında diyetisyen istihdam edilir.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Haber tarihi: 02 / 12 / 2020
Haber Okunma: 966
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google




Önceki: Vefat Eden Üniversite Personeli Ali Kuyaksil İçin Mevlit Okutuldu
Sonraki: Kurtuluşun 103 Yılı Kutlu Olsun: Tarihi Belgelerde Iğdır'ın Kurtuluşu




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)




Köşe Yazıları
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Fotoğraf Galerisi
Iğdır Resmi Siteler
Gazeteler

Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi