Iğdır Üniversitesinde Medya-Akademi Buluşması! Iğdır Üniversitesinde "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" münasebetiyle ...           • Gazetemize '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' Ziyaretleri 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle gazetemiz STK ve siyasi parti temsil...           • TEMA Vakfı Iğdır’da Faaliyetlerine Devam Ediyor! TEMA Vakfı Iğdır İl Temsilcisi Harun Sevgenler, gönüllü olarak yürütt&uum...           • İranlı Kadınlar Forumundan İdama Hayır çağrısı İranlı Kadınlar Forumu, dijital medya hesaplarından yaptıkları açıklamayla Gazeteci Pexşan ...           • Kamu Emekçilerinden Ortak Tepki: ‘Sefalet Ücretine Hayır’ (video) Ülke genelinde iş bırakma eylemi yapan kamu emekçileri, Iğdır’da Ulu Camii ö...           • "Cumhurbaşkanı Halktan Koparılmış Bir Yönetimle Yanıltılıyor" YRP Iğdır İl Başkanı Fırat Akkuş: "Cumhurbaşkanı Halktan Koparılmış Bir Yönetimle Yanıltılıyo...           • Tenis Turnuvasında Şampiyonluk Kupası Simay Aktaş’ın… Eğitimci gazeteci/yazar Akay Aktaş’ın torunu Simay Aktaş, Ortaokul Kızlar Tenis Turnuvası&rs...           • 80’lerin Ruhu Iğdır’da Yeniden Canlanıyor! Iğdır, unutulmaz bir nostalji gecesine hazırlanıyor! 16 Ocak 2025 Perşembe akşamı, Iğdır Kült...           • Vekil Cantürk Alagöz Gazeteciler Günü’nde Basınla Buluştu 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle gazetecilerle bir araya geler...           • Unutkanlığın Psikolojik Sebeplerine Dikkat ! Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız konu hakkında bilgiler verdi. Stres, kaygı, ü...           
Site İçi Arama
Haber Arşiv
     
Reklam Alanı

Facebook

Son Videolar

'Sefalet Ücreti İstemiyoruz'
23 İzlenme, 0 Yorum

Akay Aktaş Vasiyetini Açıkladı
96 İzlenme, 0 Yorum

Asayiş ve Güvenlik Açıklaması
56 İzlenme, 0 Yorum

"Trafik Sorunlarına Yol Açar"
52 İzlenme, 0 Yorum

Havaalanı Yasağına Tepki
71 İzlenme, 0 Yorum

İHD'den Roboski Açıklaması
55 İzlenme, 0 Yorum

Tefeci Operasyonu: 8 Gözaltı
98 İzlenme, 0 Yorum

Gazel Dürüm Hizmete Girdi
74 İzlenme, 0 Yorum

Yeraltı Çarşı Esnafına Destek
98 İzlenme, 0 Yorum

İnsan Hakları Anıtı Yeni Yerde
120 İzlenme, 0 Yorum

Geri Gönderme Merkezi Raporu!
124 İzlenme, 0 Yorum

İHK'dan Iğdır Cezaevi Raporu
140 İzlenme, 0 Yorum
İstatistikler
Toplam: 3005891
Aktif: 14
Bugün: 401
Dün: 1721

Psikolojik İyi Oluş Nedir ? Neden Önemlidir ?

Psikolog Eren Boz konu hakkında bilgiler verdi.

Psikolojik iyi oluş, bireyin psikolojik, duygusal ve sosyal düzeyde iyi hissetmesi ve bununla birlikte kendisiyle ve çevresiyle olan ilişkilerinde uyumlu bir dengeye sahip olması, zorluklarla başa çıkma kapasitesine sahip olmasıdır. Dolayısıyla psikolojik iyi oluş yalnızca depresyon, kaygı gibi ’hastalıklara’ sahip olmaması değil, bireyin yaşam kalitesinin yüksek olması anlamına da gelir.

 

Bu kavram, psikoloji alanında yeni mezun bir psikolog olarak beni oldukça heyecanlandıran bir konu çünkü bu sadece teorik bir bilgi değil, aynı zamanda insanların yaşamlarını da daha tatmin edici kılacak bir süreç. Son yıllarda bu kavram daha fazla insanın ilgisini çekmeye başladı. Terapistler için de bu, üzerinde durulması ve derinlemesine düşünülmesi gereken bir konu. Mesleğe adım attığım ilk zamanlar bu kavramın bana ne kadar uzak, ne kadar ulaşılmaz olduğunu düşündüğüm çok zaman oldu. Ama sonra fark ettim ki tam olarak da bu, psikolojik iyi oluşun en önemli noktalarından. Çünkü bu bir yolculuk, bir süreç. Bunu anlamak, insanı hem rahatlatıyor hem de harekete geçirmeye teşvik ediyor. Psikolojik iyi oluş kavramını ilk duyduğumda, bir hedef gibi düşündüm. ‘Hedefe ulaşınca her şey yolunda olacak’ gibi. Hatta zaman zaman hala bu yanılgıya istemsizce düştüğüm de oluyor. Ama işin aslı daha karmaşık. Aslında bir noktaya varmak değil, o noktaya giderken yaşadığımız yolculukla alakalı.

 

Birçok psikolog, bunu birkaç boyutla tanımlıyor. Bunlardan biri olan duygusal iyi oluşa bakacak olursak; bu basitçe mutlu olma hali değil, daha çok duygusal dengeyle alakalı bir durum. Mutluluğun geçici olduğunu, herkesin zaman zaman zorlandığını kabul ettiğimiz takdirde, bu dengenin ne kadar önemli ve kıymetli olduğunu anlıyoruz. Mesela, bir birey kaygı ile baş etmeyi öğrendiğinde, bu onun psikolojik iyi oluşunu arttırabilir. Huzursuzluk ve endişenin olduğu zamanlarda bile, kişi kendini kontrol edebilmeyi, olumsuz duygularını yönetmeyi başarır. Bu bence iyi oluşun temel taşlarından biri. Sonra, kendi potansiyelimizi gerçekleştirme düşüncesi geliyor. Bir anlamda, birey kendi içsel kaynaklarını keşfederken, hayatına anlam katar. Bu her birey için değişkenlik gösterebilir.

 

Bazı insanlar iş yerindeki başarılarını bir anlam bulma yolu olarak kabul ederken, diğerleri sanatsal aktivitelere, veya diğer bireyler ile olan ilişkilerine odaklanıyor. Yani bu, kişisel potansiyelin en verimli şekilde kullanılmasıyla alakalı bir durumdur. Kendi yaşamımdan örnek verecek olursam; üniversiteyi bitirirken en çok neyi yapmak istediğimi kendime sorduğumda cevaplarım genellikle şu şekilde oluyordu: İnsanları daha iyi anlayabilmek ve onları daha sağlıklı bir biçimde yönlendirebilmek. Peki her birey iyi oluşunu nasıl geliştirebilir veya geliştirmek mümkün müdür? Elbette ki mümkündür. Bireyin psikolojik iyi oluşu geliştirebilmesi aslında bir bakıma hem içsel hem de dışsal faktörlere bağlıdır. İçsel faktörlerden kastım kişinin kendine olan güveni, kendiyle ilgili tutumları veya duygusal zekası iken dışsal faktörler ise adından anlaşılabileceği gibi bireyin yaşadığı çevre, içinde bulunduğu toplumla ilgilidir. Kendini iyi tanıyan, zorlukların üstesinden gelmede başarılı olan bir birey psikolojik açıdan daha güçlü düşünülebilir. Fakat stresli bir işte çalışan ya da aile yaşantısı zayıf veya problemli olan biri ise psikolojik iyi oluşunu tamamlamada zorluklar yaşayabilir.

 

Psikolog Eren Boz,''Bu kavram, bize yalnızca ‘iyi ol’, ‘mutlu ol' demiyor, daha derin ve anlamlı bir şey vaat ediyor: Önce kendini tanı, kendini geliştir, zorluklarla yüzleş ve sağlıklı ilişkiler kur. Bu tamamen sabır ve farkındalık gerektiren bir süreç.''dedi. Haber: Fırat Akkuş

14:26

Haber tarihi: 30 / 11 / 2024
Haber Okunma: 141
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google




Önceki: Mansur Yavaş’a çağrı “Ahmet Bey Ağaoğlu’nun ismini Ankara’da yaşatın”
Sonraki: Yeni İl Emniyet Müdürümüz Niyazi Turgay'ı Tanıyalım




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)




Köşe Yazıları
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Fotoğraf Galerisi
Iğdır Resmi Siteler
Gazeteler

Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi