5 Aralık Dünya Toprak Günü Canlıların hayatının varlığı ve sürekliliği için vazgeçilmez konumda bulunan to...           • Çiğdem Ağca Tuzluca Belediye Meclisine Aday Adayı Oldu CHP’li Çiğdem Ağca Iğdır’ın Tuzluca ilçesi belediye meclis üyeliğin...           • Ölüm Sınırındaki 'Barış Elçilerinden' Ferzende Elbi İçin Acil çağrı HEDEP Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun: Ölüm Sınırında bulunan "Barış Elçilerinden" ...           • Kürt Araştırmaları Derneği Yeni Yönetimini Belirledi Kürt Araştırmaları Derneği, 4’üncü Olağan Kongresi’ni gerçekleşt...           • Iğdır Düşünce Otağında “Zengezur Koridoru ” Konuşuldu Her hafta bir kişiyi konuk eden Iğdır düşünce otağının bu haftaki misafiri Araştırmacı y...           • Iğdır Hukuk ve Avukatlık Ortaklığı Bürosu Açıldı Iğdır’da ilk defa 5 avukat bir araya gelerek Iğdır Hukuk ve Avukatlık Ortaklığı bürosu ...           • Hüsnü Özyeğin Öğrencilerinden Kardeş Okula Kitap Yardımı Iğdır Hüsnü Özyeğin İlkokulu 3-E sınıfı öğrencileri öğretmenleri Hanım Şe...           • Afganistanlı Gazeteci: Mücadele Acının İlacıdır Afganistan’da 2021 yılının Aralık ayından bu yana kadınlara yönelik baskı, şiddet ve iş...           • Su Verimliliği Seferberliği Kapsamında Eğitimler Veriliyor Iğdır İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü tarafından Su Verimliliği Seferberliği &cced...           • Halil Duman CHP’den Aralık Belediye Başkan Aday Adayı Oldu İş insanı Halil Duman Aralık ilçesinden CHP   belediye başkan  aday adayı ol...           
Site İçi Arama
Haber Arşiv
     
Reklam Alanı

Facebook

Son Videolar

T.Eser Kaçakçılarına Operasyon
43 İzlenme, 0 Yorum

İlk kez biz yayınlıyoruz
43 İzlenme, 0 Yorum

TJA: Uyuşturucuya Geçit Yok
45 İzlenme, 0 Yorum

TUHAY-DER'den Aile Buluşması
36 İzlenme, 0 Yorum

Iğdır Fıkraları
45 İzlenme, 0 Yorum

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu
35 İzlenme, 0 Yorum

Ekrem Hoca Nasıl Dolandırıldı?
41 İzlenme, 0 Yorum

Ahura Mazda Iğdır'da
4044 İzlenme, 0 Yorum

Kürt Yusuf Kümbeti
4325 İzlenme, 0 Yorum

Iğdır Şahmeran Tepesi
4725 İzlenme, 0 Yorum

Iğdır kMM'den Görüntüler
3773 İzlenme, 0 Yorum

Dengbej Zahiro İdîr'e Dibeje
4641 İzlenme, 0 Yorum
İstatistikler
Toplam: 2623589
Aktif: 19
Bugün: 962
Dün: 2091

Hak ve Özgürlükler - Yusuf YILDIRIM Em.İl.Trm.Mdr.

Hak ve Özgürlükler

Yazar: Yusuf YILDIRIM Em.İl.Trm.Mdr. |  Tarih: 09 / 11 / 2023 |  Yazı Okunma: 170


“insan özgür doğar, oysa her yerde zincire vurulmuştur” Rousseau.

Rousseau’ya göre;İnsanların doğa durumundaki gibi eşit  ve özgür oldukları bir toplum  ve devlet düzeni kurmaları hedeflenmiştir.Bunun yolu da doğrudan demokrasidir.herkesin yasa yapma sürecine katılmasını öngörür.

Rousseau , doğa durumunun gerçek özgürlük alanı olduğunu iddia ederek ,özgürlükten vazgeçmenin insanlıktan vazgeçmek anlamına geldiğini düşünmektedir.

Rousseau,temel sorunun ;uygarlığın doğal özgürlüğü ortadan kaldırırken,onun yerine geçebilecek daha kapsamlı  bir özgürlük getirmemiş olmak olduğunu  düşünmektedir.

İnsan hakları; tüm insanların hiçbir ayrım gözetmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmasıdır. Herkes, cinsiyet, ırk, renk, din, dil, yaş, tabiiyet, düşünce farkı, ulusal veya toplumsal köken, zenginlik gibi fark olmaksızın kanun karşısında eşittir.

İnsan haklarının temelini, 10 Aralık 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile 04 Kasım 1950 tarihli Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi oluşturmaktadır.

Temel hak, yaşam hakkıdır. Düşünce hakkı yaşam hakkından sonra gelen haktır. Hak ve özgürlükleri yaşayan bireylerden oluşan bir toplumda haksızlıklardan, eşitsizliklerden ve adaletsizliklerden bahsedilemez. Dini ve ulusal aidiyet bağı nedeniyle,hak ve özgürlükler göz ardı edilmemelidir.

Vatandaşın ,eşit ve hiçbir ayrımcılığa tabi tutulmadan haklarını özgürce kullanması devletin temel görevidir.Devlet bu görevini hukuk devleti anlayışı ile yapar.Vatandaş, haklarını kullanırken müdahale edilmemesi devletin sorumluluğundadır.Devlet vatandaşın hak ve özgürlüklerini anayasal çerçevede güvence altına almak durumundadır.Bu hakların kullanılması için devlet gerekli ortamı yaratır.Devlet üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli ve bu anlamda kamu hizmeti sunmalıdır.

Vatandaş ise görevini haklarını iyi bilmeli ve bu konuda bilinçlendirilmelidir. Bu durumda sivil toplum örgütlerine ve derneklere önemli görevler düşmektedir.

Anayasa ile güvence altına alınan  temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasında , her bireyin anlayabilmesi ,kendini savunabilmesi ve sıkıntı çekmemesi gerekir.

Toplumda demokratik hak arama kültürü gelişmemiştir. Toplum adeta kulluktan kurtulmamış ve özgür vatandaş olmamış.Özgürlükleri kullanma cesareti ve bilinci yoktur.İfade özgürlüğü , basın özgürlüğü yok.Basın birbirinin kurdu olmuş birbirine saldırıyor.

Vatandaş hak ve özgürlüklerin farkında değil ve devlete dolayısıyla yöneticilere dokunulmaz gözü ile bakmaktadır.oysa gelişmiş demokratik ülkelerde bu böyle değildir.Bundan 6-7 yıl önce, Fransa’da sarı yelekliler eylem yaparken,bir tatil günü cumhurbaşkanı Macron ile karşılaşırlar.Sarı yelekli Macron a soru yöneltince . Macron ben tatildeyim cevap veremem deyince,sarı yelekli, “Biz seni bize hizmet edesin diye seçtik, sen bizim hizmetçimizsin “ demişti. Gelişmemiş ülkelerde böyle bir şey olsa,mahkemelerde süründürürler.

Vatandaşa canla ,başla hizmet eden ve vatandaşın hakkını teslim eden çok değerli bürokratlar vardır.Ancak bunun yanında vatandaş bazı bürokratların umurunda değildir.

 Bununla ilgili birkaç anekdot;

Tarihin birinde, Kars’ın Digor ilçesinden bir vatandaş iki adet öküzü ,Kars mal meydanına götürmek için yola çıkar.Kars’a yakın bir yerde mola vererek yere uzanır ve uykuya dalar. Uyandığında öküzler yoktur çalınmışlar.

Jandarma ve emniyete başvurur, fakat pek dikkate almazlar. Bunun üzerine vatandaş Vali beye çıkar.Vatandaşı içeri almazlar,vatandaş bağırır,çağırır,sesi duyan Vali vatandaşı içeri aldırır.Vatandaş olayı anlatır.Vali , niye yatın kardeşim diye vatandaşı azarlar.Vatandaş, vali bey “Ben devletin uyanık olduğunu biliyordum,devletin uyuduğunu bilseydim ben uyumazdım” der.Bunun üzerine vali, komutana ve emniyet amirine gerekli talimatı verir ve öküzler 24            saat içerisinde bulunur vatandaşa teslim edilir.

Ben, Kayseri’ nın  Sarız ilçesinde  Kaymakamlığa vekalet ederken, yağmurlu bir havada ,gezginci (halkacı) bir vatandaşa ilçe girişine çadır kurmasına izin vermiştim. İki ay sonra Vali ilçeye geldiğinde çadırı görür.Bana bu çadırı niye kurdurdun diye sordu,ben de sayın Valim vatandaş perişandı, yardımcı oldum deyince,”Vatandaştan sana ne” diyerek beni azarladı.Buna bir daha vekalet verme diye Kaymakama talimat verdi.

Yine; Kars’ta baktığım  bir  soruşturma dosyası nedeni ile vali yardımcısı ile  konuşurken , ben efendim şunu da yapsaydım vatandaşlar birbirini öldürürlerdi deyince; Vali yardımcısı “ sana ne birbirlerini öldürsünler” demişti.

Yine; Iğdır’da bir mahalli seçim sonrası, daha önce ayarlanan bir toplantı iptal edilince ,ben vali yardımcısına , toplantı niye iptal deyince,vali yardımcısı görmüyor musun seçim ne oldu deyince,ben de vatandaşın iradesi deyince,”Ne vatandaşı be çık dışarı” demişti.

Descartes şunu der; “İnsanın en önemli yetkinliği özgür ya da kendi iradesiyle davranabilmektir; övgü ve kınamaları hak etmesine neden olan da budur.”

Mafyanın cirit attığı,suç ekonomisinin hakim olduğu ,  hak ve  özgürlüklerin rafa kalktığı bir yerde vatandaş nasıl ve hangi bilinçle davranabilir,hakkını arayabilir.

13:53




Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Yazarın diğer yazıları
Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail *
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)

Köşe Yazıları
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Fotoğraf Galerisi
Iğdır Resmi Siteler
Gazeteler

Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi