‘Kuzey doğu Suriye’ye yönelik saldırılar felaketi çağırmaktır’ (video) ‘Kuzey ve Doğu Suriye’ye Yönelik Saldırılar Felaketi Çağırmaktır!’ ...           • Yeni Bir Umut: Erozyonlu Arazilere Antep Fıstığı Dikiliyor! (video) Bölgede Yeni Bir Umut: Iğdır Üniversitesi Erozyonlu Arazilere Antep Fıstığı Dikiyor! Iğ...           • MEDYA-DER: 'Dilimizin Yok Olması Bizim Yok Olmamızdır' Kürt dilinin önemini vurgulayan MEDYA-DER Eşbaşkanı Emine Dikmen Irgat, “Dil kurum...           • Aile Hekimlerinden Basın Açıklaması: Niçin İş Bırakıyoruz (video) Hekim Birliği Sendikası Iğdır İl Temsilciliği bugün Iğdır İl Sağlık Müdürlüğ&u...           • Taklit ve Tağşiş Edilen Gıda Ürünleri Piyasadan Toplatılacak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tespit edilen ve bakanlığın internet sitesinde yayımlanan takl...           • Vali Düşünce Otağı’nda Iğdır’ın Öncelikli Sorunlarını Anlattı Iğdır Valisi Ercan Turan, Düşünce Otağı’nda, “Iğdır’ın Öncelikli ...           • Ağaçlandırma etkinliği: 'Iğdır’ı sert kuru meyve üssü yapmak istiyoruz' Iğdır Üniversitesinin ağaçlandırma etkinliğinde konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet H...           • Mansur Yavaş’a çağrı “Ahmet Bey Ağaoğlu’nun ismini Ankara’da yaşatın”   Serdar Ünsal, ‘dan Mansur Yavaş’a Çağrı: “Ahmet Bey Ağaoğlu&r...           • Psikolojik İyi Oluş Nedir ? Neden Önemlidir ? Psikolog Eren Boz konu hakkında bilgiler verdi. Psikolojik iyi oluş, bireyin psikolojik, duygusal...           • Yeni İl Emniyet Müdürümüz Niyazi Turgay'ı Tanıyalım Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 29 Kasım 2024 tarihinde Resmi Gazete’d...           
Site İçi Arama
Haber Arşiv
     
Reklam Alanı

Facebook

Son Videolar

Erozyonlu Arazide Yeni Umut!
16 İzlenme, 0 Yorum

AHB: Niçin İş Bırakıyoruz
15 İzlenme, 0 Yorum

Semra Abik Cinayeti Açıklama
46 İzlenme, 0 Yorum

DEM'den Gençlere ve Kadınlara
35 İzlenme, 0 Yorum

Dersim'e Kayyum Protestosu
41 İzlenme, 0 Yorum

Belediyeden Hummalı Çalışmalar
46 İzlenme, 0 Yorum

"En Büyük Ekonomik Krizdeyiz'
77 İzlenme, 0 Yorum

Îdir TJA: Jîn Jiyan Azadî
85 İzlenme, 0 Yorum

Miniklerden Örümcek Oyunu
98 İzlenme, 0 Yorum

Av. Medet Serhat Anıldı
121 İzlenme, 0 Yorum

Kayyumlara Karşı Yürüdüler
136 İzlenme, 0 Yorum

Ekim Ayının Asayiş Verileri
123 İzlenme, 0 Yorum

Kayyumlara Tepki Yürüyüşü
146 İzlenme, 0 Yorum
İstatistikler
Toplam: 2973230
Aktif: 93
Bugün: 583
Dün: 2876

Yalnızca Ekmekler Mi Bozuldu - Akay AKTAŞ

Yalnızca Ekmekler Mi Bozuldu

Yazar: Akay AKTAŞ |  Tarih: 27 / 10 / 2024 |  Yazı Okunma: 249


Oktay Akbal’ın hikâye kitabının adı şöyleydi:

Önce Ekmekler Bozuldu.

Hikayenin adından esinlenerek ben de yalnızca ekmeklerin bozulmadığını, bozulmanın çözülmenin, kendine ve topluma yabancılaşmanın, değerlerimizden uzaklaşmanın sari hastalık gibi her yanımızı sardığından söz edeceğim.

​Çocukluğumuzda, doğal, doğanın kucağında. kendi yaptığımız araç-gereçler ile oynardık.

​Kılıç, topaç, aşık, sapan(kuşatan) birdirbir, uzuneşek, ağlatmaca, yakantop, eçço meçco, saklambaç, beştaş, cüz…gibi oyunlar oynardık.

​Oyunlar sağlıklı idi. Gereçleri kendimiz yapardık. Küme birliği sağlanırdı. El becerimiz artar, zihnimiz çalışırdı.

​Şimdikiler gibi bireyselliği, içe kapanıklığı ya da satanist manyaklığını körüklemezlerdi.

​Alkızıl’ın karpuzunu yemeğe doyamazdık. Yumuşaktı. Sulu idi. Çekirdekleri iri olurdu. Onları toplar, yıkar kurutur kışın çıtlardık.

​Karpuzun kabukları bile ziyan olmazdı. Mandalara verilirdi.

         Melekli’nin kokulu, usaresi pek tatlı, rengi açık kahverengiye çalan (kavuniçi renk adı da buradan gelir) kavundu. Karpuz gibi onunda kabukları sağmallara verilir, çekirdekleri iri olduğundan onlarda kışın çıtlanırdı.

​Hakveyis’in soğanı vardı. Dayanıklı, özel bir tadı ve rengi vardı.

​Alikamerli’nin lahanası, Oba’nın domatesi ortadan çekildi.

​Hele domates. Çiğ olarak tuzlar yerdik. Közlemesini yapar, kebabın yanında lezzet katardı. Güneşte kurutulur kışın yemeklerde kullanılırdı. Salçası salça idi. Şimdi onun yerine sert, etli içi damar damar olan Linda türüne geçildi.

​Uzun kara ayçiçeği vardı. Sinemalarda pek aranılan bir üründü. Ev-arkadaş sohbetlerinde de pek tutulurdu. Iğdır’da ekimi yavaşladı ama Hasankale’de yıllarca ekimi üretimi devam etti ama o da ortalıkta gözükmez oldu.

​Iğdır’ın üzümleri vardı. Çeşit çeşit. Sulu lezzetli. Sirke ve şarap yapımına pek uygun üzümlerdi. O kadarki Naki Bey tarafından Taşburun’da şarap imalathanesi kurulmuştu. Burada üretilen şaraplar inanmayacaksınız ama İstanbul-İzmir hatta şarabın diyarı sayılan Fransa’ya dahi ihraç edilirdi. İmalathane el değiştirince kapatıldı. Dinen harammış. Ve Iğdır’da üzümcülük de bitti.

​Ya pamuğumuz. Iğdır’ın pamuğu kalitesi. elyafı ile Mısır pamuğu ile rekabette idi. Iğdır’da tam sekiz tane ÇIRÇIR fabrikası vardı. Burada çekirdekleri ayıklanan pamuk. Malatya, Aydın gibi tekstil fabrikası olan illere satılırdı.

​Ekin dikin ile uğraşan herkesin evinde en az bir iki manda vardı. Bu mandalar özel çobanlar (Khodağ) tarafından kasaba dışındaki meralara götürülür, otlatılır ve akşam olmadan dönerdi. Manda sütünün yoğurdu veya sütü pişirilerek sütün kaymağı elde edilirdi. Sabah kahvaltımızın baştacı idi. Leziz ve besleyici idi.

​Armut vardı. Malaça armudu. İri bir ampul gibiydi. Yumuşak ve pek lezzetli idi. Kış armudu vardı. Bu mevsimde toplanır. İplere dizilir. Tavana asılırdı. Erken toplanmazsa kumlanırdı.

​Çiftçimiz, fasulyesini nohudunu, lepesini, bulgurunu kendisi üretirdi.

         Tavuk besler, yumurtası ve evin et ihtiyacını giderirdi. Sonbaharda 15-20 tanesini keser kavurma yapardı.

​Nerde şimdi. Köylerde bile marketler açıldı. Üç harfli market zincirlerinin şubeleri-cep marketleri köylere bile ulaştılar. Artık köylü eti de ekmeği de yoğurdu da sebzeyi de yumurtayı da…bakkaldan marketten alıyor.

​Ve geçinemiyoruz diye haykırıyor.

          Yapay beslenme içinde ne olduğu bilinmeyen ama bağımlılık yapan paket gıdalar herkesin sağlığını bozdu.Buna mukabil ilaç sektörü palazlandı gitti

         Köylü milletin efendisi idi. Ama üreten çalışan köylü efendiydi.

   Şimdikilere ad bulmakta zorlanıyorum.

14:40




Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Yazarın diğer yazıları
Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail *
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)

Köşe Yazıları
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Fotoğraf Galerisi
Iğdır Resmi Siteler
Gazeteler

Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi