Gençlerle El Ele projesinin ilk deneme testi gerçekleşti.İşte sonuçlar! İstanbul Rumeli Üniversitesi olarak Balcı Vakfı ve Sürekli Eğitim Merkezinin ortaklığınd...           • Rektör, Gençlik ve Spor İl Müdürü ile Kız Öğrenci Yurdu’nu İnceledi Rektör Alma, Gençlik ve Spor İl Müdürü Recai Şahin ile Birlikte Şehit &...           • DSİ Toprak Kanalları Temizlemeye Başladı 2024 Yılı sulama sezonunun başlamasıyla birlikte Yeşil Iğdır Sulama Birliği sorumluluk sahasında y...           • Iğdır Üniversitesinin Kalite Yönetim Sistemi Bir Kez Daha Tescillendi Kurulduğu günden bu yana kendisini sürekli yenileyerek içinde bulunduğu ça...           • 3 Ağustos 'Ezidi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü' ilan edildi Ermenistan 3 Ağustos'un Ezidi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan etti. Ezidi m...           • BKİ Proje Başvuruları ELİS Üzerinden Online Yapılacak DAP Bölge Kalkınma İdaresi hinterlandında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının resmi yazı ile...           • Rektör Alma, Üniversite Personeli İle Bayramlaştı Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Spor Bilimleri Fakülte...           • YSK Tuzluca Belediye Başkanlığını Ahmet Sait Türkan'a Verdi 31 Mart yerel seçimlerin ardından itiraz konusu belediyelerden biri olan Tuzluca ilç...           • Medet Serhat'ın mezarına saldırıya ilişkin suç duyurusu yapıldı Katledilen avukat Medet Serhat’ın mezarına yönelik saldırıyı protesto eden hukuk ö...           • Rektör Alma, Kız Öğrenci Yurdu’nda Kalan Öğrencilerle Bayramlaştı Rektör Alma, Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın Kız Öğrenci Yurdu’nda K...           
Site İçi Arama
Haber Arşiv
     
Reklam Alanı

Facebook

Son Videolar

Mezarlıklar ağaçlandırılıyor
17 İzlenme, 0 Yorum

Şeker pancarı ekimi başladı
40 İzlenme, 0 Yorum

Belediye personeline seslendi
118 İzlenme, 1 Yorum

Medet Serhat mezarına saldırı
93 İzlenme, 0 Yorum

M. Nuri Güneş makama geçti
142 İzlenme, 0 Yorum

GS/FB maçını izlemek istiyoruz
84 İzlenme, 0 Yorum

Asayiş ve Güvenlik Açıklaması
120 İzlenme, 0 Yorum

Tuzluca iradesi gasp edilemez
128 İzlenme, 0 Yorum

Validen anlamlı veda konuşması
104 İzlenme, 0 Yorum

STK'lardan Van tepkisi
185 İzlenme, 0 Yorum

Gündüz Güneş Halka Seslendi
318 İzlenme, 0 Yorum

Güneş: Böyle zulüm görülmedi
283 İzlenme, 0 Yorum

Kürt düşmanlarına İYİ cevap
236 İzlenme, 0 Yorum

Mehmet Nuri Güneş'ten Çağrı
174 İzlenme, 0 Yorum

Yıl 2024: Özgür mahallesi!
147 İzlenme, 0 Yorum
İstatistikler
Toplam: 2761248
Aktif: 19
Bugün: 87
Dün: 2733

Gençlik - Yusuf YILDIRIM Em.İl.Trm.Mdr.

Gençlik

Yazar: Yusuf YILDIRIM Em.İl.Trm.Mdr. |  Tarih: 19 / 05 / 2020 |  Yazı Okunma: 611


Gençlik ilkbahar gibidir, yaşlılık ise kışa benzer, öyle bir kış ki, arkasından bahar gelmez. -Firdevsi

Gençlerin yetişmesine önem veriniz; çünkü bu yolda en küçük ihmal, ülkenin yapısını ve geleceğini yok eder.-Aristoteles

Ne yaparsan yap genç yengeçtir, doğru yürüyemez.-Aristoteles

Toplumda zaman zaman gençlerle ilgili olarak şikayet ve yakınmalar olmaktadır.Gençlerin saygılı olmadıkları ve sorumsuzca davrandıkları söylenmektedir.Gençlerin toplumsal konularda duyarsız ve bencil davrandıkları söyleniyor.Hayatı tam olarak kavramayan, hoşgörüden yoksun bir gençlikten bahsediliyor.

Aristo M.Ö 350 yıllarında, gençleri  kusurlarından dolayı eleştırmıştır. Görülüyorki tarih boyunca kuşaklar arasında bir çatışma ve uyumsuzluk söz konusudur.Bu durum çevre koşulları ve eğitimle ilgili olduğu kadar gençlerin taşıdıkları enerji ile de ilgilidir.

Dostoyevskiye göre; İnsanı değerli ve üstün kılan fiziki güç değildir.Fiziki güç ve gençlik insanın hayvani boyutudur.Asıl değerli ve kalıcı olan insanların yaptığı faydalı işlerdir.

Eskiden aileler, çocuklar ve gençlere yatırım gözü ile bakmaktaydılar.Çocuk çobanlık yapsın veya okusun doktor,mühendis,avukat olsun bana baksın diye bir düşünce vardı.Şimdi ise çocukların geleceği ne olacak diye kara kara düşünüyorlar.Söz konusu olan geleceğe  umutsuzca bakan bir gençlik.Ama yanlışlarından dolayi ,gençleri linç edeceğimize, dönüp kendimize bakmalıyiz.Aile,Okul,Çevre ve yöneticiler önce kendileri ile yüzleşmeliler.Biz nasıl bir gençlik yetiştirdik diye kendimizi sorgulamalıyız.

Her konuda ezbercilik kolay geldi.Gençlerin önüne hazır kalıplar konuldu.İdeolojik olarak yetiştirildiler.Kimine göre Kemalist,kimine göre dindar.Yaratıcılığı geliştirmek yerine , dayatma ile gençlerin beden ve ruhlarını esir aldılar.Böylece  özgür birey olmanın önüne set çektiler.

Gençlik, zamanında  bedeniyle ruhuyla  kendi halinde başıboş bırakılırsa ,işlenmeyen bir tarla gibi yabancı otlar ve dikenler yetişir ve o dikenler herkese batar.

Merak etmeyen,soru sormayan, istenilenleri yapan sıradan robotlar yetiştirildi.Cehaletin de  dalkavukluğun da evet efendimciliğinde temelinde   bu yetiştirme tarzı yatmaktadır.

Anne-Baba veya yönetici olarak otorite ve dayatma dışında ,gençlerin görüşünü aldık mı.Onlarla dert ortağı veya arkadaş,dost oldukmu ? Çocukların ve gençlerin kişiliğini hep gözardı ettik.Vladimir Nabokov; Bir çoçuğa asla "Çabuk ol" demeyin , demektedir.Gençleri anlamakta güçlük çeken bir toplumuz.Gençlere olanak sağlamada ise çok cimriyiz.Önü kesilen gençlik,kendini bulamaz.

Gençlerin özgüven kazanmaları için,onlara soru sormalı, onları dinlemeli ve gelecek ile ilgili hedeflerini kendileriyle tartışmalı ve paylaşmalıyiz.

Eğer bozuk bir gençlik varsa,yetişkinler de bozuk demektir.

Gençlere, hayatlarını yaşama ve duygularını serbestçe açıklama cesaretini göstermeleri için onlara fırsat vermeli ve onları anlamalıyiz.

Hakları gasp edilmiş, hakarete uğramış,Adalet ve Hukuka güveni kalmamış,patlamaya hazır bir gençlik.Bu  gençlik ülkenin geleceğini böyle bir nesil devralacak.böyle devam ederse bu ülke uzun yıllar barışa ve refaha hasret kalacaktır.

Gençler bazı hayalleri gerçek gibi görürler,önemli olan, onların gerçekleri öğrenmesini sağlamaktır.

OECD (Ekonomik kalkınma ve işbirliği örgütü) ülkelerinde işsizlikte ülkemiz birinci.Bu ülkelerde genç işsizlik oranı %14 ülkemizde % 25 civarındadır.Başka ülkelerde çalışmak isteyen gençlerin oranı % 90 dır.

Genç işsizlik önemli bir sorundur.Bu konuda devlet çaba göstermelidir.Gençleri askere alan devlet iş de bulmak zorundadır.

Aslında küresel olarak mutsuz bir gençlik vardır.Ekonomik ve bireysel özgürlük istiyor.Protesto hakkını kullanmak istiyor.Gençler gerek seçimlerde ve gerekse diğer bazı konularda  bağımsız olarak karar veriyorlar ve ailelerinden kopuyorlar.Gençlerin kendilerine göre bir dilli vardır.

Korona virus sonrası şekillenecek bir  dünyada gençler önemli rol oynayacaklar.

İşsiz geleceği olmayan,plansız ve programsız bir gençlik.Suç ekonomisinin olduğu bir yerde suç işlemeye meyilli bir gençlik.

Oysa  gençliğe yatırım geleceğe yatırımdır.Geleceğin ümidi ve ışığı gençlerdir.Gençler birey olarak yaşadıkları ortamı ve dünyayı keşfetmek zorundadırlar.

3-5 çocuk çağrıları ve bunu destekleyen eğitim ve uygulamalar,gençlerin geleceği için değil egemenlerin geleceği için yapılan yatırımlardır.Kendi gelecekleri ve gerici-şoven-burjuva kesimine  hizmet edecek şekilde yontulmuş bir nesildir hedefleri.

Genç nüfusla övünenler kendi çıkarlarını,iktidarlarını ve geleceklerini garanti altına almaya çalışanlardır.Egemen güçler, boş laflara aldırmayan,bağımsızlık,özgürlük ve eşitlik isteyen gençliği hizaya çekmek için, ölüm ve işkence dahil her türlü baskı ve zulme başvurmuştur.

Çalışmanın, mutluluk ve sevgi ürettiğini gençlere aşılamalıyiz.

Gençler bir ülkenin gelecek için fırsat pencereleridir. Bu fırsat pencerelerinden yararlanılabilmesi için genç nüfusunun eğitimli, sağlıklı ve yetenekli olması gerekir, kaldı ki bütün bunlar onların alması gerekli olan doğal insan haklarıdır.

Paulo Coelho ya kulak verelim;

Doğduğumuz andan öIene kadar hayatımız sürekIi bir yoIcuIuktur. Manzara değişir, insanIar değişir, ihtiyaçIar değişir, ama tren hep iIeri gider. Hayat bir trendir. Tren istasyonu değiI.

Döktüğüm yaşIarı bağışIıyorum. AcıIarı ve aIdatmaIarı bağışIıyorum. İhanetIeri ve yaIanIarı bağışIıyorum. İftiraIarı ve ahIâksızIarı bağışIıyorum. Nefreti ve zuImü bağışIıyorum. …yüreğimi yakan darbeIeri bağışIıyorum. YıkıIan hayaIIeri bağışIıyorum. ÖIen umutIarı bağışIıyorum. SevgisizIiği ve kıskançIığı bağışIıyorum. UmursamazIığı ve kötü zihniyeti bağışIıyorum. HakIıIık uğruna haksızIık edenIeri bağışIıyorum. Öfkeyi ve şiddeti bağışIıyorum. İhmaIkârIiği ve unutkanIığı bağışIıyorum. Bütün kötüIükIeriyIe dünyayı bağışIıyorum.Dünyadaki amacımız sevmeyi öğrenmektir.Hayat sevgiyi öğrenme sürecidir. -Paulo Coelho

Korona virus salgınından sonra dünyamızın iyi veya kötü yönde bazı değişiklikler yaşayacağı muhakkaktır.

Gençlerin bu değişimin önemli bir aktörü olacaklardır.Gençlerin karşı karşıya bulundukları ağır sorunlar ortadadır.Bu nedenle gençler, otoriter,baskıcı ve anti sosyal yapılardan yana değil,toplumcu,kamucu,sosyal güvenlikçi ,eşitlikçi yapılardan yana tavır alacaklardır.umudumuz bu yöndedir.




Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Yazarın diğer yazıları
Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail *
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)

Köşe Yazıları
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Fotoğraf Galerisi
Iğdır Resmi Siteler
Gazeteler

Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi