Gençlerle El Ele projesinin ilk deneme testi gerçekleşti.İşte sonuçlar! İstanbul Rumeli Üniversitesi olarak Balcı Vakfı ve Sürekli Eğitim Merkezinin ortaklığınd...           • Rektör, Gençlik ve Spor İl Müdürü ile Kız Öğrenci Yurdu’nu İnceledi Rektör Alma, Gençlik ve Spor İl Müdürü Recai Şahin ile Birlikte Şehit &...           • DSİ Toprak Kanalları Temizlemeye Başladı 2024 Yılı sulama sezonunun başlamasıyla birlikte Yeşil Iğdır Sulama Birliği sorumluluk sahasında y...           • Iğdır Üniversitesinin Kalite Yönetim Sistemi Bir Kez Daha Tescillendi Kurulduğu günden bu yana kendisini sürekli yenileyerek içinde bulunduğu ça...           • 3 Ağustos 'Ezidi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü' ilan edildi Ermenistan 3 Ağustos'un Ezidi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan etti. Ezidi m...           • BKİ Proje Başvuruları ELİS Üzerinden Online Yapılacak DAP Bölge Kalkınma İdaresi hinterlandında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının resmi yazı ile...           • Rektör Alma, Üniversite Personeli İle Bayramlaştı Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Spor Bilimleri Fakülte...           • YSK Tuzluca Belediye Başkanlığını Ahmet Sait Türkan'a Verdi 31 Mart yerel seçimlerin ardından itiraz konusu belediyelerden biri olan Tuzluca ilç...           • Medet Serhat'ın mezarına saldırıya ilişkin suç duyurusu yapıldı Katledilen avukat Medet Serhat’ın mezarına yönelik saldırıyı protesto eden hukuk ö...           • Rektör Alma, Kız Öğrenci Yurdu’nda Kalan Öğrencilerle Bayramlaştı Rektör Alma, Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın Kız Öğrenci Yurdu’nda K...           
Site İçi Arama
Haber Arşiv
     
Reklam Alanı

Facebook

Son Videolar

Mezarlıklar ağaçlandırılıyor
21 İzlenme, 0 Yorum

Şeker pancarı ekimi başladı
43 İzlenme, 0 Yorum

Belediye personeline seslendi
121 İzlenme, 1 Yorum

Medet Serhat mezarına saldırı
96 İzlenme, 0 Yorum

M. Nuri Güneş makama geçti
145 İzlenme, 0 Yorum

GS/FB maçını izlemek istiyoruz
87 İzlenme, 0 Yorum

Asayiş ve Güvenlik Açıklaması
123 İzlenme, 0 Yorum

Tuzluca iradesi gasp edilemez
131 İzlenme, 0 Yorum

Validen anlamlı veda konuşması
107 İzlenme, 0 Yorum

STK'lardan Van tepkisi
188 İzlenme, 0 Yorum

Gündüz Güneş Halka Seslendi
321 İzlenme, 0 Yorum

Güneş: Böyle zulüm görülmedi
286 İzlenme, 0 Yorum

Kürt düşmanlarına İYİ cevap
240 İzlenme, 0 Yorum

Mehmet Nuri Güneş'ten Çağrı
178 İzlenme, 0 Yorum

Yıl 2024: Özgür mahallesi!
150 İzlenme, 0 Yorum
İstatistikler
Toplam: 2761333
Aktif: 15
Bugün: 376
Dün: 2733

Mahmut Alınak’ın Kaleminden Umudun Romanı: ‘Değişim’

Yazar Mahmut Alınak’ın ‘Değişim’ adlı kitabı okurla buluştu. Benim bir solukta okuduğum roman, kitabın baş karakteri olan yazar Ahmet R.’nin gözaltına alınmasıyla başlıyor. Yazar Ahmet R., devlet yetkililerinin bütün ısrarlarına rağmen kelepçe takmayı reddediyor. Bu eylemini de bir sivil itaatsizlik olarak görüyor. Devlet yetkilileri ise ‘devletin bekasına zeval gelmesin’ diyerek kelepçede ısrar ediyor. Bütün ısrarlara rağmen yazar kelepçe takmıyor. Ve büyük bir sevinçle cezaevinin yolunu tutuyor.

Günlerden bir gün sabah sporu için avluya çıkan Ahmet R., kayıp düşerek başını bir yere çarpıyor. Bu sefer de hastaneye götürülmek için kelepçe takılmak isteniyor fakat Ahmet R. “Burada ölürüm yine de kelepçeli bir şekilde hastaneye gitmem” diyor. Bu şekilde başlayan romanın hikayesi Ahmet R. ile aynı odada kalan Çınar’ın başından geçen hikayeyi büyük bir titizlikle okura aktarmayı başarıyor.

Büyük bir naiflikle seçilen kelimeler cümlelere, cümleler sayfalara dönüşüp adeta su gibi akıp gidiyor. Günümüzde milliyetçiliğin bu kadar hoyratça her tarafa sirayet ettiği bir dönemde, Diyarbakırlı Çınar ile Sakaryalı bir Türk ailesinin dostluklarını bizim önümüze seriyor. Roman, sevgi ve empatinin her şeyin üstesinden gelebileceğini vurguluyor. Büyük ustalıkla peş peşe dizilen kelimeler adeta hızlıca bir yere varmak isteyen sıra haline dizilmiş karınca yürüyüşünü andırıyor. Yazar Alınak, ‘Değişim’ ile anlatmak istediklerini ve kitabın ortaya çıkış hikayesini Gazete Karınca’ya anlattı.

‘Değişim’ adlı romanınızın ortaya çıkış hikayesini paylaşır mısınız?

Geçen yıl Kars Cezaevi’nde tutukluydum. Biyografisini yazdığım Çınar’la aynı hücrede kalıyorduk. Çınar bir ikindi voltamızda kitaba konu olan olaylardan söz edince, avlunun duvarına toslamış gibi oldum. Sohbetimiz günlerce sürdü. Hem Çınar’ın çarpıcı yaşam öyküsü, hem de binbaşı eşini PKK ile çıkan bir çatışmada kaybeden Kadriye hanım ile doktor kızı Özlem’in insanı mest eden insani karakterleri beni derinden etkiledi. Bu gerçek yaşam öyküsünü yazmak tarihe ve topluma karşı bir görevdi. Bu düşünceyle yazmaya karar verdim.

Yazar Ahmet R. ile romanın ana karakteri olan Çınar’ı cezaevinde bir araya getirmenin nedenleri nelerdi? Ahmet R. ile Çınar’ın arasındaki kuşak farkı var mıydı?

Yazar Ahmet R.’nin, yanlışları ve doğrularıyla derslerle dolu uzun bir politik geçmişi vardı. İstedim ki gelecek kuşaklar onun yaşadıklarını okusun ve ders çıkarsınlar. Çınar otuzlu yaşları sürerken, Yazar Ahmet, yetmişli yaşlardaydı. Sisteme karşıtlıkları bu iki kuşaktan insanı o hücrede buluşturmuştu.

Kitapta yazar Ahmet R. ölüm pahasına da olsa kelepçe takmayı reddediyor, ayrıca karakter küçük bir serzenişte bulunarak yeterince anlaşılmadığını dile getiriyor. Neden böyle düşünüyor?

Kitapta da yazıldığı gibi, Yazar Ahmet R., kelepçedense ölmeyi tercih ediyor. Ve o, yaşadığı coğrafyada sistemi boşa çıkaracak sivil itaatsizlik projelerinin ve sivil mücadele geleneklerin oluşturulmadığını düşünüyor. Ona göre her şart ve durumda mutlaka bir çıkış yolu vardır. Kendisi her meselede bu sistemi boşa çıkaracak pratik projeler öneriyor. Ne var ki, önerdiği projeler karşılık bulmuyor. Anlaşılmadığını düşünmesi bundandır. Ve kelepçe taktırmamayı da bir sivil itaatsizlik olarak görüyor

Hikayenin asıl ana konusuna gelince; bir Kürt gencinin Sakaryalı bir Türk aileyle tanışmasıyla başlıyor. Her iki tarafın da acıları var fakat acılarını birbirleriyle yarıştırmadan, anlayış göstererek muhteşem bir mutluluk tablosunu ortaya seriyorlar. Normal hayatta böyle bir şeyin olması mümkün mü? Yoksa bu tamamen sizin özlediğiniz bir tablo mu?

Bu güzel bir soru. Kitabın bu bölümünü tüylerim diken diken yazdım, bazen gözyaşlarımı tutamadım. Kendimden tek kelime katmadım. Çınar, o muhteşem anne ve doktor kızı hakkında ne anlattıysa onları yazdım. Ve Çınar’ın da kendinden bir şey katmadığını biliyorum. Çünkü o insanları minnet duyarak gözleri dolu dolu anlattı.

Sizi çok yakından tanımayanlar için söylüyorum. Keskin ve inatçı bir diliniz var günlük politik yazılarınızda da zaman zaman yansıtıyorsunuz. Fakat bu kitapta, insanın içini ferahlatan naiflikte bir anlatım sunuyorsunuz. Okuyucuya kendinizi anlatırsanız inatçı Mahmut Alınak mı? Yoksa naif olan Mahmut Alınak mı? Hangisi ağır basıyor?

Bu düzene karşı öfke doluyum. Bu nedenle isyanım bitmez. Dilimin keskin olmasının nedeni benim kendi tercihimdir. Her kitabımda bazen açık, bazen de üstü kapalı politika yapıyorum. Okurlarımı dürtmek, sarsmak istiyorum. Belki farkında değiller ama onlarla kavga ediyorum. Bu kitapta politik mesajlar vermedim. Ne olmuş ve ne yaşanmış ise, kendimden bir şey katmadan yazıya döktüm. Dilin bu kitapta “naif” olmasının nedeni budur. Yaşadığımız şartlarda naiflik bana göre değil. İnatla ve feryat figan yola devam etmek gerektiğini düşünüyorum. İlerlemiş yaşıma rağmen enerjimi bundan alıyorum.

Son olarak üzerinde çalıştığınız herhangi bir proje var mı?

Bitmiş üç kitabım var. Biri, yaşadığımız uzun politik süreci anlatan ‘Geriye Dönüp Baktığımda’ adlı kitap. Biri, ‘Yüzyıl Sonraya Yazılan Mektuplar’. Diğeri de ‘Dawo- Tanrı’nın Sesi’, adlı tarihin ilk Malakan romanı. Bir de ‘Yüzyılın Örnek İnsanı’ adlı üstünde çalıştığım bir roman var. (Söyleşi:Roni Nasır Kaya/Gazete Karınca)

13:30

Haber tarihi: 12 / 09 / 2021
Haber Okunma: 348
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google




Önceki: Iğdırlı Yazar Süheyla Karaca Hanönü” Karaca Gözü” Adlı Kitabı Çıktı
Sonraki: Kurtuluşun 103 Yılı Kutlu Olsun: Tarihi Belgelerde Iğdır'ın Kurtuluşu




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)




Köşe Yazıları
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Fotoğraf Galerisi
Iğdır Resmi Siteler
Gazeteler

Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi