
.
Iğdır İhtisas Üniversitesinin ilk Ar-Ge Ürünü: Lavanta Yağı

“Türkiye’nin Çatısı” olarak nitelendirilen Ağrı Dağı eteğindeki bin 100 rakımlı Iğdır Üniversitesi yerleşkesinde, volkanik arazide, koyun yünü (malç) desteğiyle yetiştirilen lavantalardan yüzde 100 doğal yağ üretildi. İhtisas Üniversitesinin ilk Ar-Ge ürünü olan tıbbi ve aromatik lavanta yağının satışı da başladı.
Öğretim Görevlisi Musa Karadağ, “Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisas üniversitesi ilan edilen Iğdır Üniversitesinin Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ALUM) üretilen lavanta yağı hakkında bilgi verdi.
Tıbbi ve aromatik lavanta yağının su buharı damıtma yöntemiyle elde edildiğini ifade eden Karadağ, ürünün Iğdır’ın kalkınmasına çok önemli katkılar sunacağına dikkat çekti. İlerleyen süreçte Iğdırlı çiftçilerle bir araya gelerek lavanta üretiminin yaygınlaştırılması adına çalışmalar yapacaklarını dile getiren Karadağ, “Lavanta bizim için çok önemli ve etkin değeri yüksek bir üründür. Ayrıca yetiştirilmesi de zahmetsizdir. Lavantadan elde edilen yağın, çok yüksek rakamlarla piyasaya arzı söz konusudur. İhtisas üniversitesi olmamız hasebiyle çiftçilerimizin ürettikleri lavantaların yağlarını alıp, onlar adına her yere satma imkânına sahibiz.” dedi.
“Cilt ve Mide Hastalıklarına, Uykusuzluğa, İştahsızlığa İyi Geliyor”
Lavanta yağının kozmetik, sağlık, temizlik ürünleri ve parfümeri gibi pek çok alanda kullanıldığını belirten Musa Karadağ, ardından şunları kaydetti;
“Yaptığımız çalışmalarla lavanta yağını farklı farklı ürünlere dönüştürdük. Bunlardan bir tanesi lavanta kremidir. Lavanta kreminin uygulama alanı özellikle cilt hastalıklarıdır. Yine lavantanın uykusuzluğa, mide hazımsızlıklarına ve iştahsızlığa da iyi geldiğini söyleyebiliriz.”
DAKAF’ta Tanıtılacak
Elde edilen lavanta yağlarını 30 mililitrelik şişelerde muhafaza ettiklerini dile getiren Karadağ, “Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Doğu Anadolu Kariyer Fuarı’nda (DAKAF) elde ettiğimiz bu ürünün tanıtımını yapacağız. İyi sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyoruz. Lavanta yağı, İhtisas Üniversitemizin ilk göz bebeğidir. Bundan sonraki süreçte devamının geleceğini umut ediyoruz.” diyerek sözlerine son verdi.
10:28
Haber tarihi: 21 / 02 / 2022
Haber Okunma: 321
Haber Yorumları: 0
| Gamêşkiran Bir Halkın Hayatta Kalma Tecrübesidir | ![]() |
| Murat AKKUŞ | |
| Şiirlerimizin Tarihçesi | ![]() |
| Akay AKTAŞ | |
| Halkçı Eğitimin Kaynakları | ![]() |
| Zeki SARIHAN | |
| Belgesiz İnfaz | ![]() |
| Ayhan ONGUN | |
| Jana Bê Deng | ![]() |
| Mehmet AVCI | |
| Köy Enstitüleri | ![]() |
| Yusuf YILDIRIM Em.İl.Trm.Mdr. | |
| Bize Ne Oluyor Böyle? | ![]() |
| Adem TANIŞMAN | |
| Zikir Mucizesi | ![]() |
| Fatma Çetin KABADAYI | |
| Newroz'u olmazsa da Double W'yi özgürleştiren haberimiz.. | ![]() |
| Fakir YILMAZ | |
| Halepçe de elma kokusu var | ![]() |
| Ziya Yıldırım GÜNTEKİN | |
| Deprem bölgesinde matrah artışı ve vergi artırımı geldi | ![]() |
| Abdulhadi AKMUGAN YMM.Bağımsız Denetçi |
|
| Topçu Bebel Garcia'nın Franko faşizmini mundar ettiği eylem | ![]() |
| Daşkacı Ewdo | |
| 10 Ekim 2015 Ankara Garı! Affetmeyeceğiz, Unutmayacağız! | ![]() |
| Hasan ÇATAK | |
| NARİN | ![]() |
| Av. Resul Barış Mızrak | |
Iğdır Belediyesi
Iğdır İl Emniyet Müdürlüğü
Iğdır İl Tarım Müdürlüğü
Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü
Iğdır İl Milli Eğitim
Iğdır İl Sağlık Müdürlüğü
Iğdır İl Özel İdare
Iğdır Gençlik ve Spor
Iğdır Havalimanı
Iğdır SGK
Iğdır TSO
Iğdır Barosu
Aralık Belediyesi
Karakoyunlu Belediyesi
Tuzluca Belediyesi
Halfeli Belediyesi
Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi