Yargıtay cezasını onadı: Kürt siyasetçi Mahmut Alınak tutuklandı Kürt siyasetçi, avukat, yazar ve eski milletvekili Mahmut Alınak, "Cumhurbaşkanına hak...           • İl Su Kurulu Toplantısından Önemli Kararlar Su kaynaklarının etkin yönetimi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması adına Iğdı...           • Enflasyon ENAG'a göre yüzde 53, TÜİK'e göre yüzde 32 Enflasyon rakamları açıklandı. ENAG'ın verilerine göre mayıs ayında enflasyon yüz...           • Azerbaycan’dan Ermenistan’a 42 vagonluk dizel yakıt ihracı Azerbaycan’dan Gürcistan üzerinden Ermenistan’a bir kez daha petrol ür&...           • İl Tarım’dan Arazi Etüt Çalışması Iğdır’ın, Tuzluca İlçesi, Sürmeli Köyü’nde bulunan 111 ada 6 par...           • Varlık Barışı düzenlemesi Resmî Gazete’de yayımlandı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme, kayıt dışı varlı...           • Tarihi Resepsiyon: Iğdır Üniversitesi 18 Yaşında! Iğdır Üniversitesi kuruluşunun 18. yıl dönümünü, Kurban Bayramı bayramlaş...           • Alican'dan giren Ermeni iş dünyası Kars'ta iş adamalarıyla buluştu TÜRKİYE-ERMENİSTAN NORMALLEŞME SÜRECİNDE YENİ ADIM Ermeni iş dünyası temsilcileri ...           • 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Derneğinden Rektör Gürel’e Ziyaret 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri, Gazileri ve Terör Mağdurları Derneği Genel Başkanı Abbas G&uum...           • Trafik Kontrolündeki Dördüz Sürprizi 'Maşallah' Dedirtti Iğdır Valisi M. Fırat Taşolar, trafik kontrolünde bayramlaştığı ailenin dördüz &cce...           
Site İçi Arama
Haber Arşiv
     
Son Videolar

CHP: Özgür Özel'in Yanındayız
85 İzlenme, 0 Yorum

Iğdır'da 19 Mayıs Coşkusu
106 İzlenme, 0 Yorum

“19 Mayıs” Paneli Düzenlendi
98 İzlenme, 0 Yorum

Vekil Hun: Yaşasın Barış
122 İzlenme, 0 Yorum

Şeker Pancarını Bitirdiler
125 İzlenme, 0 Yorum

Vali: Roja Dayikê piroz be
119 İzlenme, 0 Yorum

Emek Mücadelesi Susturulamaz
118 İzlenme, 0 Yorum

İdir'de Hıdırellez Coşkusu
129 İzlenme, 0 Yorum

Öğrenci Affı Çıkarılmalıdır
134 İzlenme, 0 Yorum

Amedspor Süper Lig'de
137 İzlenme, 0 Yorum

Alagöz, Talha’ya Umut Oldu
158 İzlenme, 0 Yorum

Diş Hekimleri Önlükleri Giydi
148 İzlenme, 0 Yorum

CHP’den 23 Nisan Manifestosu
128 İzlenme, 0 Yorum

Miniklerden Kartal Dansı!
174 İzlenme, 0 Yorum
Facebook

İstatistikler
Toplam: 3923425
Aktif: 15
Bugün: 278
Dün: 1709
Reklam Alanı

Anahtar Parti: Halk Zor Durumda, Enflasyonun Halkı Yoksullaştırıyor

Anahtar Parti Iğdır İl Başkanı Adem Turaç, Enflasyonla Mücadeledeki Eksikliklere Dair Genişletilmiş Açıklama Yaptı

Anahtar Parti Iğdır İl Başkanı Adem Turaç, Türkiye'nin son yıllarda karşılaştığı yüksek enflasyon oranlarının nedenlerini ve mevcut ekonomik durumu değerlendirerek, hükümetin uyguladığı politikalara dair eleştirilerde bulundu. Başkan Adem Turaç, özellikle faiz oranları ve döviz kuru politikalarının enflasyonu daha da körüklediğini ve ekonomideki kırılganlıkları artırdığını ifade etti.


Başkan Adem Turaç, "2020-2023 yılları arasında “NAS” söylemi altında enflasyonu kontrol altına almak amacıyla uygulanan düşük faiz politikaları, Türkiye’nin ekonomik istikrarını daha da zorlaştırdı. Faiz oranlarının düşürülmesi, dövize olan talebi artırırken, halkın alım gücünü de ciddi şekilde etkiledi. Bugün, enflasyonun yükseldiği, faiz oranlarının arttığı ve döviz kurunun sabit tutulmaya çalışıldığı bir ortamda, Türkiye ekonomisi ciddi bir çıkmazla karşı karşıya" dedi.

 

Enflasyonun Artışı ve Toplum Üzerindeki Etkileri


Başkan Adem Turaç, 2020 yılından itibaren artan enflasyon oranlarının özellikle dar gelirli kesimler üzerinde ağır bir yük oluşturduğunu belirtti. Mayıs 2023’te yapılan seçimler sırasında tüketici fiyatlarındaki yıllık enflasyon %39,59 iken, 2024 yılının ortasında bu oran %37,86 seviyelerine gerilemiş olsa da, bu düşüşün geçici olduğunu ve halkın yaşam standartlarında belirgin bir iyileşme sağlanamadığını ifade etti. Başkan, "Gıda, kira ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlardaki fiyat artışları, halkın büyük çoğunluğunu derinden etkiliyor. Bugün Türkiye’de yoksulluk sınırı 81.000 TL, açlık sınırı ise 24.000 TL’ye yükselmişken, halkın büyük bir kısmı geçim sıkıntısı çekiyor" dedi.


Başkan Adem Turaç, “Yoksulluk ve açlık sınırının bu kadar yüksek olduğu bir ortamda, enflasyonun daha da arttığını görmek, toplumun geniş kesimlerini zor durumda bırakıyor. Hükümetin enflasyonla mücadele politikasının etkisiz kalması, halkın günlük yaşamını olumsuz etkilemekte ve halkın hükümete olan güvenini zedelemektedir" şeklinde konuştu.


Döviz Kuru ve Faiz Politikalarının Etkisi


Başkan Adem Turaç, döviz kurundaki artışların ve yüksek faiz oranlarının enflasyon üzerindeki etkilerine de değindi. Türkiye’nin "carry trade" (faiz farkı ticareti) cenneti haline geldiğini belirten Başkan, sıcak para girişinin artmasıyla birlikte Türkiye ekonomisinin daha da kırılgan hale geldiğini ve bu durumun döviz egemenliğini artırdığını ifade etti. "Kur korumalı mevduat uygulamaları, dövizdeki artışı engellemiyor, aksine dövize olan talebi artırıyor. Bu nedenle döviz kuru sürekli olarak baskı altında ve ekonomideki dolarizasyon riski giderek büyüyor" dedi.


Başkan Adem Turaç, döviz kuru ile faiz arasındaki geçişkenliğin Türkiye ekonomisinin geleceği açısından büyük risk taşıdığını belirterek, hükümetin döviz rezervlerini kontrol altında tutarak, faiz politikasını da daha sağlıklı bir zemine oturtması gerektiğini vurguladı. “Yüksek faiz oranlarına rağmen, dövize olan talep azalmadığı gibi, döviz kuru sürekli artmaya devam ediyor. Bu, halkın TL’ye olan güvenini zedeliyor ve dolarizasyonun artmasına yol açıyor" diye konuştu.

 

Çözüm Önerileri ve Anahtar Parti'nin Perspektifi


Başkan Adem Turaç, Türkiye'nin mevcut ekonomik krizden çıkabilmesi için şeffaflık, adaletli gelir dağılımı ve sürdürülebilir politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Şu çözüm önerilerini sundu:


1.         Şeffaflık ve Hukukun Üstünlüğü: Enflasyonla mücadelede şeffaflık ilkesi ve hukukun üstünlüğü gereklidir. Hükümetin, uyguladığı para ve maliye politikalarını halka açık bir şekilde paylaşması ve hesap verebilir olması şarttır.


2.         Faiz ve Kur Politikalarının Yeniden Düzenlenmesi: Hükümetin, döviz üzerinden kar sağlayan spekülatif hareketleri engellemesi için gerekli her tedbiri alacağının kamuoyuna duyurulması ve yüksek faiz oranları karşısında kaynak bulmakta güçlük çeken ve her geçen ay GSYİH’daki payı düşen sanayi sektörünü rahatlatmak amacıyla politika faiz oranının kademeli olarak düşürüleceğini ilan etmesi gerekiyor.


3.         Vergi Adaletinin Sağlanması: Vergi dilimlerinin yeniden düzenlenmesi ve özellikle yüksek gelir gruplarının daha adil bir şekilde vergilendirilmesi gerektiğini belirten Başkan Adem Turaç, “Artan vergi yükü, özellikle dar gelirli kesimlerin üzerindeki baskıyı artırıyor. Vergi adaleti sağlanmalı ve haksız vergi yükü kaldırılmalıdır” dedi. Kamu harcamalarıyla ilgili ciddi tasarruf tedbirlerinden sağlanacak fon azalan vergi kaybının telafisinde kullanılmalıdır.


4.         İhracatın Artırılması ve İthalatın Azaltılması: Dış ticaret açığının daraltılması için yerli üretimin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle, sanayi üretiminin artırılması ve ithalatın azaltılması için yapısal reformlara gidilmesi gerektiğini ifade etti.


5.         Üretim Reformları: Başkan Adem Turaç, Türkiye’nin üretim kapasitesinin artırılması gerektiğini vurguladı. Tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde selektif üretim teşviklerinin artırılması gerektiğini belirterek, “Üretim çeşitliliği ve teknolojiye dayalı yapısal reformlarla Türkiye ekonomisini güçlendirebiliriz” dedi.


Başkan Adem Turaç, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: “Anahtar Parti olarak, enflasyonla mücadelede halkın yanında duracak, üretimi artıracak ve gelir dağılımını iyileştirecek adımlar atacağız. Daha iyisi mümkün diyenlerle bu yolda yürümeye kararlıyız." Haber: Fırat Akkuş

14:55

Haber tarihi: 17 / 06 / 2025
Haber Okunma: 436
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google




Önceki: Ümit Özdağ Tahliye Edildi
Sonraki: İmamoğlu Duruşması: Cumhurbaşkanı Adayı Olduğum İçin Buradayım




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)




Köşe Yazıları
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Fotoğraf Galerisi
Iğdır Resmi Siteler
Gazeteler

Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi