Rektör Gürel, Nahçıvanlı Stajyer Öğrencilerle Bir Araya Geldi Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Gürel, Nahçıvan Devlet Ü...           • İl Tarımdan İstişare Toplantısı İl Müdürü Ahmet Tingiş başkanlığında düzenlenen İl Tarım ve Orman Müd&uum...           • Iğdır’da Hıdırellez Coşkusu (video) Iğdır’da baharın habercisi olarak kabul edilen Hıdırellez, düzenlenen etkinlikle kutlan...           • Iğdır Üniversitesinden Filistin'e Anlamlı Destek Iğdır Üniversitesinde, Filistin halkına destek amacıyla dayanışma ruhunun ön plana &cced...           • Futbolun Birleştirici Gücü ve Cantürk Alagöz’ün Fedakârlığı Cumartesi günü oynanan Alagöz Holding Iğdır spor ve Amed Spor karşılaşması, bü...           • KAGİDER Kadın İhracatçı Programı Yeni Dönemi Başlıyor Yerelden Globale KAGİDER Kadın İhracatçı Programı Yeni Dönemi Başlıyor KAGİDER taraf...           • LÖSEV 2026 Kurban Bayramı Kampanyasına Başladı LÖSEV 2026 Kurban Bayramı Kampanyasına Başladı HER KURBAN LÖSEMİLİ ÇOCUKLARA C...           • Cevdet Yılmaz: Ani Köprüsü Ermenistan ile ortak restore edilecek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Erivan'da: Ani Köprüsü Ermenistan ile ortak restore...           • Iğdır’da Marul Hasadı Başladı Iğdır, mikroklima ikliminin verdiği avantajla Doğu Anadolu’da "erkenci" hasadın merkezi olma...           • Milletvekili Şamil Ayrım’dan Amedspor’a Tebrik Mesajı Iğdır’ın eskimeyen Milletvekili, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Bayındırlık, İmar, Ulaştı...           
Site İçi Arama
Haber Arşiv
     
Son Videolar

İdir'de Hıdırellez Coşkusu
28 İzlenme, 0 Yorum

Amedspor Süper Lig'de
62 İzlenme, 0 Yorum

Alagöz, Talha’ya Umut Oldu
70 İzlenme, 0 Yorum

Diş Hekimleri Önlükleri Giydi
73 İzlenme, 0 Yorum

CHP’den 23 Nisan Manifestosu
76 İzlenme, 0 Yorum

Miniklerden Kartal Dansı!
99 İzlenme, 0 Yorum

Filiz Öğretmenden Tespitler!
122 İzlenme, 0 Yorum

Sınıf öğretmeni isyan etti!
140 İzlenme, 0 Yorum

Eğitimde şiddete tepki
116 İzlenme, 0 Yorum

Sorumsuzluktan Facia Yaşandı!
113 İzlenme, 0 Yorum

Dolandırıcılıkla mücadele!
117 İzlenme, 0 Yorum

DAİB'li Atalar Iğdırda Konuştu
166 İzlenme, 0 Yorum

Iğdır'da GES İstemiyoruz!
180 İzlenme, 0 Yorum
Facebook

İstatistikler
Toplam: 3875310
Aktif: 32
Bugün: 1324
Dün: 1875
Reklam Alanı

.

Kadın Hakları Komisyonundan Rojin Kabaiş İçin Adalet Talebi (video)

Iğdır Barosu Kadın Hakları Komisyonundan Rojin Kabaiş için adalet çağrısı

Iğdır Barosu Kadın Hakları Komisyonu, 2024 yılında Van Gölü kıyısında cansız bedeni bulunan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş’in ölümüne ilişkin bir açıklama yaparak olayın hâlâ aydınlatılamamış olmasına tepki gösterdi.

Açıklamaya Iğdır'da bulunan Saadet Partisi Genel İdare Kurulu üyesi Ümit Çebi'de katıldı.

İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan basın açıklamasında, Komisyon adına konuşan Av. Öykü Serap Alan şunlara dikkat çekti:


 

“Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Rojin KABAİŞ, 27 Eylül 2024 günü KYK yurdundan ayrıldıktan sonra kaybolmuş; yapılan arama çalışmalarının ardından 15 Ekim 2024’te Molla Kasım sahilinde cansız bedeni bulunmuştur. Rojin’in ölümü, tıpkı çok sayıda kadının yaşamını yitirdiği benzer vakalarda olduğu gibi, bir yıldır belirsizlik içinde bırakılmıştır.

 

Dosyada “intihar” şüphesinin öne sürülmesi!

 

Dosyada “intihar” şüphesinin öne sürülmesi, soruşturmayı daraltan, olası failleri koruyan ve kamuoyunda cezasızlık algısını pekiştiren bir tutum haline gelmiştir. Bu yaklaşım, devletin yaşam hakkını koruma ve etkin soruşturma yürütme yükümlülüğünü açıkça ihlal etmektedir.

Anayasa’nın 17. maddesi, her bireyin yaşam hakkını güvence altına alır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2. maddesi uyarınca da, yaşam hakkının ihlal edildiği her durumda devlet, bağımsız, tarafsız ve etkili bir soruşturma yürütmekle yükümlüdür. Bu yükümlülük, yalnızca faillerin cezalandırılmasını değil, benzer olayların önlenmesini de kapsar.

 

Rojin KABAİŞ dosyasında otopsi bulgularının paylaşılmaması!

 

Rojin KABAİŞ dosyasında otopsi bulgularının paylaşılmaması, dosyada gizlilik kararının olması, çelişkili açıklamalar yapılması ve ailelerin ve avukatların bilgiye erişiminin engellenmesi, bu yükümlülüğün açıkça ihlalidir.

Adli Tıp Kurumu, bu coğrafyada uzun süredir devlet suçlarının örtbas edilmesinde ve erkek faillerin aklanmasında “tek resmi delil merkezi” haline gelmiştir. Eksik veya şüpheli raporlarla fail lehine delil oluşturulması, kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasına ve adaletin gecikmesine yol açmaktadır. Bu durum, Adli Tıp Kurumu’nun eril yargı anlayışını ve cezasızlık politikasını güçlendiren bir araç olarak işlev gördüğünü göstermektedir.

 

İstanbul Sözleşmesi

 

İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddeti önleme, mağduru koruma ve failleri cezalandırma yükümlülüklerini devlete açıkça yüklemiştir. Türkiye’nin sözleşmeden çekilmiş olması, bu yükümlülüklerin ortadan kalktığı anlamına gelmez; zira hem CEDAW hem de 6284 sayılı Kanun, devlete kadınları her türlü şiddetten koruma ve önleyici–destekleyici mekanizmaları işletme sorumluluğunu vermektedir.

6284 sayılı Kanun’un 1. maddesi uyarınca, devletin temel amacı; şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi altında bulunan kadınları korumak, failleri etkili biçimde soruşturmak ve yeni şiddet vakalarının önüne geçmektir. Rojin’in ölümü, bu mekanizmaların işlememesi ve devletin önleyici yükümlülüğünü yerine getirmemesi sonucu yaşanmış yapısal bir ihlaldir.

Kadın cinayetleri ve şüpheli kadın cinayetlerinde cezasızlık, artık münferit bir uygulama değil, sistematik bir devlet politikası haline gelmiştir. Bu politikalar; kadınların yaşam hakkını, adalete erişimini ve güvenlik duygusunu doğrudan ortadan kaldırmaktadır.

 

Cezasızlık politikalarına son verilmeli

 

Etkin bir soruşturma, şeffaf adli raporlar ve bağımsız delil incelemeleri olmadan adaletin sağlanması mümkün değildir. Bu nedenle;

Rojin KABAİŞ dosyası başta olmak üzere tüm kadın cinayetleri etkin ve bağımsız şekilde soruşturulmalı,

İstanbul Sözleşmesi yeniden yürürlüğe girmeli, kadınların yaşam hakkı ve devlet koruması yeniden uluslararası güvence altına alınmalıdır,

Cezasızlık politikalarına son verilmeli, failler ve ihmali bulunan kamu görevlileri yargı önüne çıkarılmalıdır.

Rojin KABAİŞ’in ölümüne ilişkin dosya, yalnızca bir adli vaka değil; Türkiye’de kadınların yaşam hakkı, adalete erişimi ve devletin yükümlülüklerini sorgulatan bir insan hakları dosyasıdır.

Bizler, bu dosyada gerçeğin ortaya çıkarılmasını, sorumluların yargı önüne çıkarılmasını ve devletin kadınları koruma yükümlülüğünü yerine getirmesini talep ediyoruz.

‘’Rojin KABAİŞ dosyasında fail ya da failler tespit edilip cezalandırılıncaya dek mücadelemiz devam edecektir. Bu mücadele, tüm kadınlar için güvenli ve saygı dolu bir dünya kurulana dek sürecektir.’’

Haber: Fırat Akkuş

18:25

Haber tarihi: 22 / 10 / 2025
Haber Okunma: 1349
Haber Yorumları: 0


Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google




Önceki: Yasemin Sungur, Atatürk’ün sesini bugünün çocuklarına ulaştırıyor
Sonraki: Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesinde Dekanlık devir teslim töreni




Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)




Köşe Yazıları
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Fotoğraf Galerisi
Iğdır Resmi Siteler
Gazeteler

Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi