
.
Îdir’de GES: 1 Milyon 400 Bin Metrekareyi Etkiliyor

Îdir’de 490 milyon TL bütçeli ve 1 milyon 400 bin metrekare üzerinde kurulacak GES projesine karşı bölge halkı tepkilerini yükseltiyor. Yurttaşlar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunulan dilekçede projenin tek geçim kaynağı olan hayvancılığı bitireceği ve sel riskini artıracağı belirtildi.
Türkiye’de "yenilenebilir enerji" adı altında yürütülen projeler ekolojik yıkıma dönüşmeye devam ederken, bir benzeri Îdir’de (Iğdır) yaşanıyor.
Hoşhaber Faruk Toka mahallesinde halihazırda işletilen Güneş Enerji Santrali (GES) projesinin yarattığı toz bulutu ve kirlilikle boğuşan bölge halkı, şimdi de evlerinin dibine kurulmak istenen ikinci dev projeye karşı ayaklandı. SPON Enerji Üretim A.Ş. tarafından bölgeye kurulmak istenen bu ikinci "Depolamalı Güneş Enerji Santrali" projesine karşı vatandaşlar, mevcut kirliliğin üzerine yeni bir yıkım olacağını belirterek, resmi itiraz sürecini başlattı.
490 milyon liralık GES projesi
Proje dosyasına göre, toplam 140,44 hektar (yaklaşık 1 milyon 400 bin metrekare) gibi devasa bir alan üzerine kurulacak olan santral, meraları hedef alıyor. 490 milyon TL bütçeli proje kapsamında, 130 MWm kurulu güce sahip panellerin yerleştirilmesi planlanırken, meraların betonlaşmasına karşı çıkan vatandaşlar, sundukları resmi dilekçede şu uyarılarda bulundu: "Bölge halkının temel geçim kaynağı hayvancılıktır. Mevcut durumda dahi yetersiz olan mera alanlarımızın bu projeyle daha da daraltılması, geçim kaynaklarımızın doğrudan yok edilmesi demektir."
GES, konutlara 250 metre mesafede
Projenin en dikkat çeken ve tepki toplayan noktası ise yerleşim yerlerine olan yakınlığı. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporundaki verilere göre panel sahaları, en yakın konuta sadece 250 metre mesafede bulunuyor. Hoşhaber mahalle merkezine ise yalnızca 1,3 km uzaklıkta olan bu dev tesis, bölge halkının tepkisine neden oluyor.
Halkın itirazı: Sel altında kalacağız
Bölge sakinleri, Iğdır Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne sundukları itiraz dilekçesinde projenin yaratacağı yıkımı şöyle sıralıyor:
“* Sel Riski: Proje sahası, dağlardan gelen sel sularının doğal akış güzergahı üzerinde bulunuyor. Bu alanın yapılaşmaya açılması, sel sularının tarım arazilerine ve evlere yönelmesine neden olacak.
* Kent ormanı tehdit altında: Îdir halkının nefes alabildiği tek alan olan Halfeli Kent Ormanı, projenin yaratacağı yoğun toz ve partiküller nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
* Toz ve sağlık sorunları: Bölgede halihazırda devam eden diğer GES çalışmalarının yarattığı toz bulutları şimdiden sağlık sorunlarına yol açmış durumda. Yeni proje bu kirliliği katlayacak.
* Mevcut kirlilik: Halk, Hoşhaber civarında devam eden mevcut GES çalışmalarının yarattığı toz bulutları şimdiden sağlık sorunlarına yol açıyor, yeni proje bu durumu katlayacak.”
BOTAŞ hattı ve deprem riski
Teknik raporlarda projenin üzerinden geçen Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) boru hattına dair emniyet kriterleri tartışılırken, bölgenin deprem ve taşkın riski de endişeleri artırıyor. Halk, projenin ekolojik dengeleri bozarak doğa olaylarını felakete dönüştüreceğini dile getiriyor.
Hukuki süreç başlatıldı
Gimgim'deki benzer projelerde olduğu gibi, Îdir’li yurttaşlar da yaşam haklarını savunmak için örgütleniyor. ÇED sürecindeki eksikliklerin ve halkın görüşlerinin yok sayılmasının altını çizen bölge halkı, projenin durdurulması için idari yargıya başvurmaya hazırlanıyor. Projenin onaylanması halinde sadece meralar değil, Îdir'in sosyal ve ekolojik geleceğinin de karanlığa gömüleceği ifade ediliyor. (Jinnews)
11:47
Haber tarihi: 24 / 04 / 2026
Haber Okunma: 77
Haber Yorumları: 0
| Gamêşkiran Bir Halkın Hayatta Kalma Tecrübesidir | ![]() |
| Murat AKKUŞ | |
| Din, Birliğin Temel Dinamiklerinden Midir? | ![]() |
| Akay AKTAŞ | |
| Yüreğim Yangın Yeri… | ![]() |
| Ayhan ONGUN | |
| Okullara Saldırılar: Öğrencilerimize Ne Oldu? | ![]() |
| Zeki SARIHAN | |
| Xezala Çîya | ![]() |
| Mehmet AVCI | |
| Köy Enstitüleri | ![]() |
| Yusuf YILDIRIM Em.İl.Trm.Mdr. | |
| Bize Ne Oluyor Böyle? | ![]() |
| Adem TANIŞMAN | |
| Zikir Mucizesi | ![]() |
| Fatma Çetin KABADAYI | |
| Newroz'u olmazsa da Double W'yi özgürleştiren haberimiz.. | ![]() |
| Fakir YILMAZ | |
| Halepçe de elma kokusu var | ![]() |
| Ziya Yıldırım GÜNTEKİN | |
| Deprem bölgesinde matrah artışı ve vergi artırımı geldi | ![]() |
| Abdulhadi AKMUGAN YMM.Bağımsız Denetçi |
|
| Topçu Bebel Garcia'nın Franko faşizmini mundar ettiği eylem | ![]() |
| Daşkacı Ewdo | |
| 10 Ekim 2015 Ankara Garı! Affetmeyeceğiz, Unutmayacağız! | ![]() |
| Hasan ÇATAK | |
| NARİN | ![]() |
| Av. Resul Barış Mızrak | |
Iğdır Belediyesi
Iğdır İl Emniyet Müdürlüğü
Iğdır İl Tarım Müdürlüğü
Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü
Iğdır İl Milli Eğitim
Iğdır İl Sağlık Müdürlüğü
Iğdır İl Özel İdare
Iğdır Gençlik ve Spor
Iğdır Havalimanı
Iğdır SGK
Iğdır TSO
Iğdır Barosu
Aralık Belediyesi
Karakoyunlu Belediyesi
Tuzluca Belediyesi
Halfeli Belediyesi
Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi