Iğdır'da Bir İlk: 1000 Derecelik Ateşte “Çukur Pişirimi” Sanatı! Iğdır'da Bir İlk: 1000 Derecelik Ateşte “Çukur Pişirimi” Sanat Yolculuğu! &nbs...           • İl Emniyet Müdürü Turgay'dan Gençlerle “Güvenli Gelecek” Buluşması Iğdır’da Gençlerle “Güvenli Gelecek” Buluşması: Emniyet Müd&uum...           • Emek ve Demokrasi Platformu’ndan eğitimde şiddete tepki (video) Eğitimde şiddete tepki gösteren Emek ve Demokrasi Platformu’ndan iş bırakma &ccedi...           • Adem Turaç: Siverek’teki Saldırıyı Şiddetle Kınıyoruz Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bir lisede meydana gelen silahlı saldırıya ilişkin An...           • Iğdır Türk Eğitim-Sen'den okullardaki şiddete karşı çağrı Türk Eğitim-Sen Iğdır İl başkanlığı Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bir lisede yaşanan...           • Iğdır Eğitim-Sen'den OKULLARDA ŞİDDETE HAYIR! Açıklaması Iğdır Eğitim Sen, İl Milli Eğitim Müdürülüğü önünde Şanlıurfa&r...           • Dolandırıcılıkla mücadelede en büyük güç dikkat ve işbirliğidir (video) Dolandırıcılıkla mücadelede en büyük güç; sizin dikkatiniz ve emniyet t...           • Küllük Köyü Öğrencileri Biyoteknoloji Laboratuvarıyla Buluştu Iğdır merkeze bağlı Küllük Köyü Ortaokulu öğrencileri Ziraat Fakülte...           • Su verimliliği seferberliği kapsamında farkındalık eğitimi veriliyor Su Verimliliği Seferberliği Kapsamında Okullarda Farkındalık Eğitimleri Gerçekleştiriliyor ...           • Iğdır’da Havacılık Veri Merkezi İçin İlk Resmi Adım Atıldı! Iğdır Üniversitesi ile KEYVAN Havacılık arasında gerçekleştirilen stratejik iş birliği...           
Site İçi Arama
Haber Arşiv
     
Son Videolar

Eğitimde şiddete tepki
23 İzlenme, 0 Yorum

Sorumsuzluktan Facia Yaşandı!
34 İzlenme, 0 Yorum

Dolandırıcılıkla mücadele!
31 İzlenme, 0 Yorum

DAİB'li Atalar Iğdırda Konuştu
104 İzlenme, 0 Yorum

Iğdır'da GES İstemiyoruz!
109 İzlenme, 0 Yorum

M. Emin Çam İçin Acil Çağrı
81 İzlenme, 0 Yorum

Halepçe Soykırımı Tanınmalı
114 İzlenme, 0 Yorum

Halepçe Kara Günün Adıdır
93 İzlenme, 0 Yorum

Kadir Gecesinin Önemi
87 İzlenme, 0 Yorum

Peygamberlerin Ortak Daveti
105 İzlenme, 0 Yorum

2026'nın Newroz Ateşi Yakıldı
114 İzlenme, 0 Yorum

Yılmaz Hun'un Newroz Konuşması
101 İzlenme, 0 Yorum

Vekil Akın'dan Newroz Mesajı
102 İzlenme, 0 Yorum
Facebook

İstatistikler
Toplam: 3846040
Aktif: 16
Bugün: 516
Dün: 2440
Reklam Alanı

.

Iğdır’ın Kalkınması Tarım ve Hayvancılıkla Mümkündür - Murat AKKUŞ

Iğdır’ın Kalkınması Tarım ve Hayvancılıkla Mümkündür

Yazar: Murat AKKUŞ |  Tarih: 02 / 12 / 2025 |  Yazı Okunma: 424


Tarım ve hayvancılıkla geçinen Iğdır’da çiftçilerin yaşadığı zorluklar ve hükümetin tarım politikalarındaki yanlışlar tarımı bitiriyor. Tarımsal teşvikler yetersiz ve denetimsiz durumda. Çiftçiler yüksek maliyetler ve adil olmayan fiyatlandırma politikaları nedeniyle tarımı bırakma noktasına geldi.


Tarımsal Teşvikler ve Politikalar Üretimden Uzak, Çiftçiyi Yoksullaştırıyor. Mevcut teşvik sisteminin çiftçiyi üretime teşvik etmek yerine kaynak israfına yol açıyor.


Hükümetin verdiği tarımsal teşvikler, üretimi artırmak yerine yanlış politikalar nedeniyle kaynak israfına neden oluyor. Denetim eksikliği ve yanlış uygulamalar, teşviklerin gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını engelliyor. Çiftçiyi üretime teşvik etmek yerine tembelliğe iten bu sistem, aynı zamanda kaynakları da boşa harcıyor.


Yerli tohumlar artık kullanılmıyor, çiftçiler tamamen dışa bağımlı hale getirildi.


Eskiden kendi buğdayımızı ambarımızda saklar, tohumluk olarak kullanırdık. Bugün o yerli tohumların hiçbirisi kalmadı. Tarım müdürlükleri, ilk başta İsrail menşeli tohumları ücretsiz dağıttı. Ancak bu tohumlar toprağı gübreye bağımlı hale getirdi. Şimdi ise çiftçi, her ekim döneminde yüksek fiyatlarla tohum ve gübre almak zorunda bırakılıyor. Topraklarımız zehirleniyor ve çiftçilerimiz bu maliyetlerle tarımı sürdüremez hale geliyor.


Gübre fiyatlarının artamaya devem etmesiyle birlikte çiftçilerin yaşadığı ekonomik zorluklar her geçen gün artıyor.

Bugün bir çiftçi, 100 dönüm bir tarlayı ekebilmek için 22 bin liraya tohum, 20 bin ila 30 bin lira arasında gübre almak zorunda. Bu maliyetlerle üretim yapmak imkânsız hale geliyor. Çiftçimiz, daha ekim yapmadan borçlanıyor. Gübre fiyatlarının sürekli artışı, çiftçiyi borca sürüklüyor, toprağı da zehirliyor.


Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) çiftçiye haksızlık yapıyor. Çiftçi, buğdayını TMO’ya 8-9 liraya satıyor. Ancak aynı buğdayı birkaç ay sonra 22 bin liraya geri almak zorunda kalıyor. Hükümetin bu adil olmayan fiyat politikası, çiftçiyi zor durumda bırakıyor ve üretimi tamamen bitiriyor.


Mazot, gübre, tohum ve diğer girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle çiftçiler tarımı bırakıyor. Iğdır gibi tarım ve hayvancılıkla geçinen bir şehirde bu durum, ekonomik ve sosyal açıdan büyük bir felakete yol açıyor. Çiftçilerimiz kendi topraklarında üretim yapamaz hale gelmiş durumda.


Teşvikler, verimliliği artıracak şekilde üretime dayalı olmalıdır. Tarım politikaları, bölgenin yapısına uygun olarak şekillendirilmeli ve sürdürülebilirlik esas alınmalıdır. Iğdır gibi tarım ve hayvancılık potansiyeli yüksek bir şehirde bu sektörler desteklenerek kalkınma sağlanabilir. Üretim odaklı politikalar olmadan bu sorunların çözülmesi mümkün değildir.


Hükümet, teşvik politikasını denetimle desteklemeli ve çiftçiyi gerçekten üretime teşvik edecek adımlar atmalıdır. Kaynakların verimli kullanılması için yasal düzenlemeler yapılmalı, tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik uzun vadeli stratejiler belirlenmelidir. Iğdır halkı bu zorluklarla baş başa bırakılmamalıdır.


Tarım ve hayvancılığı canlandıracak, çiftçiyi destekleyecek politikalarla halkımızın yanında olmalıyız. Iğdır’ın kalkınması tarım ve hayvancılıkla mümkün olacaktır.

11:32




Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Yazarın diğer yazıları
Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail *
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)

Köşe Yazıları
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Fotoğraf Galerisi
Iğdır Resmi Siteler
Gazeteler

Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi