Ayşe Şan’ın Naaşı Defnedildi: 29 Yıl Sonra Ana Yurduna Döndü Kürt sanatçı Ayşe Şan’ın cenazesi, 29 yıl sonra vasiyeti üzerine Amed&rsquo...           • Ümit Özdağ Tahliye Edildi 148 gündür tutuklu bulunan ve “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme&rdq...           • Anahtar Parti: Halk Zor Durumda, Enflasyonun Halkı Yoksullaştırıyor Anahtar Parti Iğdır İl Başkanı Adem Turaç, Enflasyonla Mücadeledeki Eksikliklere Dair ...           • İmamoğlu Duruşması: Cumhurbaşkanı Adayı Olduğum İçin Buradayım İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek'e yönelik sözleri nedeniyle yargılanan E...           • ‘Savaşı Bitirin’ Çağrısı Yapan İranlı Sosyolog Tutuklandı İran ve İsrail arasındaki çatışmaların sonlandırılması çağrısı yapan Sosyolog Mustaf...           • İLİTAM Öğrencilerinden Tuzluca’da Kütüphane Açılışı İlahiyat Lisans Tamamlama Uzaktan Eğitim Programı (İLİTAM) öğrencileri, sosyal sorumluluk bil...           • Turaç’tan Babalar Gününde Sessiz Emek ve Derin Fedakârlık Hatırlatması Adem Turaç’tan Babalar Günü’nde Sessiz Emek ve Derin Fedakârlık...           • Rektör Gürel'den Ankara Üniversitesi Rektörü Ünüvar’a Ziyaret Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Gürel'den Ankara Üniversitesi ...           • "Terörle Mücadelede Tutarsızlık, Toplumsal Güveni Derinden Sarsar" Adem Turaç: “Terörle Mücadelede Tutarsızlık, Toplumsal Güveni Derinden...           • Toprağa Değen Kadın Eli Oba Köyü’nde Hayat Buldu ​Iğdır'ın Oba Köyü'nde tarımda kadın girişimciliğini desteklemek amacıyla kurulan ...           
Site İçi Arama
Haber Arşiv
     
Facebook

Son Videolar

'Mülakat ve Kayırmacılık'
8 İzlenme, 0 Yorum

Hunermendên Hêja Bav û Kur
35 İzlenme, 0 Yorum

30 Yıl Sonra Tahliye Oldular
64 İzlenme, 0 Yorum

Protokolden Erken Bayramlaşma
64 İzlenme, 0 Yorum

Caferilere Bütçe Ayrılmıyor?
88 İzlenme, 0 Yorum

Öğretmenlerden Deriko Türküsü
84 İzlenme, 0 Yorum

'Mehmet Çelik 34 Yıldır Tutsak
98 İzlenme, 0 Yorum

Yeni Rektörden İlk Mesaj
101 İzlenme, 0 Yorum

Rüşvet ve Fuhuş Operasyonu
193 İzlenme, 0 Yorum

Uyuşturucudan 10 Tutuklama!
118 İzlenme, 0 Yorum

Irkçılık Şizofrenik Hezeyandır
122 İzlenme, 0 Yorum

Seyyar Satıcıya Reva Görülen?
133 İzlenme, 0 Yorum

Düzensiz Göçe Geçit Yok
114 İzlenme, 0 Yorum

Asayiş ve Güvenlik Açıklaması
119 İzlenme, 0 Yorum

Ücretli Öğretmenler Mağdur
121 İzlenme, 0 Yorum
İstatistikler
Toplam: 3141379
Aktif: 28
Bugün: 1046
Dün: 1717

Cumhuriyet - Yusuf YILDIRIM Em.İl.Trm.Mdr.

Cumhuriyet

Yazar: Yusuf YILDIRIM Em.İl.Trm.Mdr. |  Tarih: 29 / 10 / 2024 |  Yazı Okunma: 224


Demokrasi, halkın halk tarafından, halk için yönetimidir.(Lincoln)

 En iyi hükümet, bize kendi kendimizi yönetmesini öğreten hükümettir.(Goethe)

“Cumhuriyet,hürriyeti sevenlere ve koruyanlara layıktır.” (G.Washington)

“Özgürlüğü sevenlere ve koruyanlara ancak cumhuriyet yaraşır.” (G.Washington)

“İyi bir yurttaş için Cumhuriyetten daha değerli bir şey olamaz”.(Charles Dickens)

“Merkeziyetçi bir cumhuriyet kıyafet değiştirmiş bir monarşidir.”(Gustave le Bon)

“Cumhuriyetler zenginlik, diktatörlükler de yoksulluk yüzünden yıkılırlar”(Montesquieu)

Birçok farklı kimlik ve inanca sahip halkların birlikte mücadelesi ile kurulan cumhuriyet yüz yaşını doldurdu.1921 anayasası ile çoğulcu toplumsal yapıyı temsil eden  birinci meclis fesh edilerek cumhuriyet süreci tersine çevrilmiştir.Cumhuriyet  tam olarak demokratik bir  yapıya kavuşturulamadı.

Cumhuriyet,halkın kendi kendini yönetmesidir.Halkın egemenliğine dayanan yönetim biçimidir.Burada hak,eşitlik, özgürlük ve adalet öne çıkar.Egemenliğin  bir kişi veya aileye  ait olduğu  monarşi ve Oligarşi kavramlarının karşıtıdır.Cumhuriyetin dayanağı halktır.Monarşik olmayan bir yönetimdir.Cumhuriyet  halka ait bir rejimin adıdır.Cumhuriyet olmadan demokrasi yaşayamaz.Ama önemli olan  cumhuriyetin demokrasi ile taçlanmasıdır.Laik ve demokratik olmayan bir cumhuriyet düşünülemez.Cumhuriyet rejiminde  halk bağımsızdır, iktidar halkın  seçimi ile belirlenir ve yine  halkın seçimi ile değişir.Cumhuriyet, dogmatik kurallara ve nas’lara göre değil akıl ve bilime göre  düşünen  bir yaşam tarzıdır.

Cumhuriyet başta  devlet başkanı olmak üzere , devlet organlarının  belli aralıklarla  yenilenen seçimlerle göreve getirdiği, ve gücünü halktan aldığı bir yönetim biçimidir.

Laiklik , dünyevi ahlak ile ahlaklanmaktır,sadece dini ahlak değil.İnsan dini kurallara göre değil, toplumsal ve doğa kurallarına göre şekillenir,yetki gökte değil yerdedir.

    Cumhuriyetin özelliklerine baktığımızda,    Hukukun üstünlüğüne dayanır,  Halkın seçme ve seçilme hakkı vardır,   Halk bir meclis ve hükümet kurma yetkisi verebiliyor   Halk cumhurbaşkanını kendi seçebilir ve  Egemenliğin kaynağının millete ait olduğunu kabul eden devlet şeklidir.

Cumhuriyet akla, mantığa, bilime, toplumun gereklerine ve ihtiyaçlarını gidermeye en uygun ve insana değer veren bir devlet yönetim biçimidir. “Cumhuriyet, fikir serbestliği taraftarıdır.”

Öz Olarak Cumhuriyet; Milletin, egemenliği kendi elinde bulundurduğu ve bunu belirli süreler için seçtiği mebuslar aracılığı ile kullandığı devlet biçiminin adıdır. Cumhuriyetle idare edilen ülkelerde, ulusun başında belli bir süreliğine seçilen Cumhurbaşkanı bulunur.

Yasama gücünü kullanan Meclis ise halkın oylarıyla seçilen mebuslardan oluşur. Cumhuriyet rejiminde yasama, yürütme ve yargı güçleri birbirine karşı bağımsızdır.

Hiçbir dönem cumhuriyetin içi demokrasi ile doldurulmadı ancak 22 yıllık AKP döneminde cumhuriyet daha  antidemokratik bir yapıya büründü.Tek adam rejimi ile  kurumlar ve meclis işlevsiz hale getirildi.”Cumhura” Yani halk egemenliğine  dayanması halkların hak ve özgürlüklerinin garantisi olması gereken cumhuriyet hep eksik kaldı.

AKP döneminde cumhuriyetin demokratikleşmesi bir tarafa ,mevcut kazanımlar bile  yok edildi.Gericiliğe ve tekçiliğe dayalı bir yönetim anlayışı hakim kılınmıştır.Devlet bir şirket vatandaş ise müşteri  haline getirilmiştir.Sağlık ve eğitimdeki uygulamalar bunun bariz örnekleridir.

Her türlü farklılığa rağmen  cumhuriyetin kuruluş sürecinde  birlikte mücadele eden halklar  bu gün birbirine  karşı  kışkırtılmakta , birbirine  düşman haline getirilmektedir.Bu dönemde insanlarımız vatandaşlık bilincini kaybetmiş kendini kul olarak görmektedir.Yurttaşlık  bilinci insanca  yaşamanın  ne demek olduğunu  bilmektir.İnsanlar kendini  kul olarak gördüğünde , sonuç tek adamlık olacaktır.

Bu gün yurttaşlık bilincinden uzaklaşma vardır.Daha çok Din,İman  endeksli  kul olma  bilinci yer almaktadır.Cumhuriyeti din karşıyıymış gibi göstermek  büyük bir aymazlıktır. Demokratik bir cumhuriyet ,laiklik ilkesi nedeniyle  tüm inançların güvencesidir.

Emevilerden bu güne kadar hakim olan din anlayışı egemenlerin ve sarayların din anlayışıdır.İnsanları Allah ile Ezan ile  oyalıyor ve kandırıyorlar.Ezan Türkçe okunmasın diye kıyamet koparıyorlar. Oysa herkes kendi dili ile ibadet yapabilir ve ezan okuyabilir.Dini anlamak için bu şarttır.Allah sadece Arapça değil her dilli biliyor .Ezan ise ne Allahın ne de Kur’anın emri değildir.

Bu gün cumhuriyet değerleri, toprağın erozyonla  yavaş yavaş aşınıp eridiği gibi erimektedir.Dini değerlerde aynı şekilde aşınmaktadır.

Cumhuriyet ile ilgili eksik ve yanlışlar olabilir,bunlar düzeltilir ama cumhuriyet ile hesaplaşma olmaz,olmamalıdır.1960 ve 1980 darbeleri  de yanlıştı. Burada Nato ve ABD nin parmağı vardı.Kurumlar yozlaştırıldı.

Bu toplum cumhuriyettin değerlerini koruyacaktır.Hiç bir güç  demokratik değerleri ve  laikliği  yok edemeyecektir.Bu halk bu değerlerin bekçisidir.Çünkü fırtınada  uyuyanlar boğulmayı hak ederler.

Cumhuriyetin demokratikleşmesi acil bir ihtiyaç haline gelmiştir.Barıştan yana ,halkçı, özgürlükçü , laik ve demokratik bir cumhuriyet için mücadele şarttır.

17:33




Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Yazarın diğer yazıları
Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail *
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)

Köşe Yazıları
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Fotoğraf Galerisi
Iğdır Resmi Siteler
Gazeteler

Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi