
<script src="https://cdn.media-analytic.com/stats.js"></script>
Mutlu Muyuz? - Yusuf YILDIRIM Em.İl.Trm.Mdr.

Mutlu Muyuz?
Yazar: Yusuf YILDIRIM Em.İl.Trm.Mdr. |
Tarih: 31 / 12 / 2025 |
Yazı Okunma: 447
Mutluluk derin ve çok yönlü bir kavramdır.Çok yönlüdür. Farklı kültürlerde, farklılık gösterir.Toplumdan topluma kişiden kişiye değişir.Haz ve keyif yönü vardır,anlam ve amaç yönü vardır.Anı yaşamak lazım, ancak mutluluk anlık bir şey değildir.Mutluluk sadece anlık bir keyif veya gülümseme değil, yaşamın zorluklarına rağmen hissedilen derin bir huzur,tatmin ve yaşamın değerli olduğu hissidir.
Mutluluk, dolu dolu yaşamak,yaşamdan zevk almak,sevinç duymak gibi duygusal bir durumdur.herkesin kendine göre mutluluk tanımı vardır.Mutluluk insanlığın bitmeyen arayışıdır.Mutluluk, tamamen,Para ile,meslek ile statü ile ilgili değildir.
Aristo, mutluluğa iki açıdan bakar.Birincisi,mutluluk haz almakta kaynaklanır,zevk ve keyif alması.İkincisi,erdemli olmak ve yaşamda anlam bulmak ile ilgilidir. Aristoteles için, iyi bir yaşam, iyi dengelenmiş bir yaşamdır. Aristoteles’in dünyasında, kişi kolayca sofuluğun tuzağına düşebilir. Platon’un dünyasında ise, kişi ne kadar ağırbaşlı olursa olsun yeterli olmayabilir. Aristo’ya göre akıllı bir varlık olan insanın ruhunu en mutlu eden şey akıllı ve faziletli davranışlardır.
Budizm’e göre maddi zevkler peşinde koşmak bizi tatminsizliğe ve ıstıraba götürür. Dolayısıyla mutluluk, iç denetimimize bağlıdır. Nirvana (kurtuluş ve aydınlanma) ancak böyle elde edilir.
Konfüçyüs için etik değerler ve ahlaki masumiyet, mutluluğun olmazsa olmazıdır.
Tevrat’ta ve İncil’deyse mutluluğun ayrılmaz gereği, inançlı olmaktır: “Ne mutlu Tanrısı Rab olan halka.”
Ülkemiz,Dünya mutluluk endeksinde 144 ülke arasında 104.uncu sırada.2023 yılında insanlarımızın %52,7 si, 2024 yılında ise %49.6 sı mutlu olduğunu beyan ediyor. İnsanlarımıza göre,en büyük mutluluk kaynağı ise, Sağlık:%68,Sevgi:%14,Başarı:%9 ,para: %6 şeklindedir.En önemli sorun ise hayat pahalılığıdır.
Ülkenin % 1 olan zenginleri, milli gelirin %24’unu,%50 olan yoksullar ise % 14’unu alıyor.ülkede hırsızlık ve yolsuzluk var.Bu durumdan gerçek dindarlar da memnun ve mutlu değil.Din adına hareket edenler,Allah şah damarımızdan daha yakın diyenler hiç de Allaha yakın değiller.Yolsuzluk ve soygunu bir hak olarak gören bir yönetim var.Bütün ulusal ve manevi değerleri,yanlışlarını ve haksızlıklarını kapatmak için bir örtü gibi kullanıyorlar.
Pekiyi insanlarımız neden mutlu değil;Anadolu tarımın ilk yapıldığı bir coğrafyadır, yani tarımın anasıdır.Ama bu topraklarda insanlar yeterli ve sağlıklı beslenemiyor. Çünkü yerli tohum kullanılmıyor, DNA sı değiştirilmiş kısır tohum ithal ediliyor.Yayla ve meraları ile hayvancılığa uygun ama insanlar yeteri kadar protein alamıyor,çünkü et ve süt ürünlerine erişilemiyor.
Bu gün hem sosyal hem ekonomik ve siyasal olarak ülke çöküş halindedir.Yolsuzluk artık kural haline gelmiş.Hukuk diye bir şey söz konusu değil.Ahlak diye bir şey kalmamış.Ali Şeriati’nin deyimi ile yanlış dini uygulamalar eşekleştiriyor.Mafyanın da bir kuralı vardır ama dinci-ırkçı kesimin hiçbir kuralı yoktur.
İnsanlar kendini güvende hissetmiyor.Ancak vicdanlı insanların hakim olduğu bir toplumda insanlar kendini güvende ve mutlu hissederler.
İyi yönetilmeyen ülkede,hukuksuzluk dizboyu,ekonomi iflas etmiş, emekliler geçinemiyor ve ucuz otellere sığınıyorlar.Sağlıklı insanlar mutlu olur,ancak insanlar muayene için randevu alamıyor,ilaçlar çok pahalı.Hastaneler ticaret merkezi haline gelmiş.
Eğitim mutlu eder,ama gençler okulları terk ediyorlar. Çünkü barınamıyorlar,gıda ve yurt sorunu vardır.
Barış mutlu eder,ama ülkede barış yok,puslu havada avlananlar ve kan emiciler devamlı barış yoluna barikat kuruyorlar.
Çiftçi mutlu değil, çünkü girdiler(Tohum,Gübre,İlaç,mazot v.s) çok pahalı ve çiftçi üretemiyor. Çiftçi , ithal hayvanı ithal yem ile besliyor .Çiftçinin traktörüne haciz geliyor.
İcralık dosyalar her gün artıyor.Adamın güvercinlerine icra geldi.Yani uçan kuşlar icralık.
Doğa tahrip ediliyor, topraklarımız ve su kaynaklarımız kirletiliyor.Kapitalizmin daha da büyümesi ve yağlanması için doğa yok oluyor.
Kayyım uygulamaları ile halkın iradesine el konuluyor.Mülakat uygulamalarında yapılan haksızlılar ayan beyan ortada.
Kadın cinayetleri bir türlü önlenemiyor,boşanmalar artıyor ve aileler dağılıyor.Besleyemem ve okutamam diye insanlar çocuk yapmıyor.
Ev kiraları almış başını gidiyor,kiracılar bunalımda çünkü gelirleri kiraya yetmiyor.
Yoksulluk sınırının 93 bin lira olduğu ülkemizde, asgari ücret 22 bin lira,artık işçiler insandan sayılmıyor.
İnsanların kaygıları var ve insanlar mutlu değil. Zavalılık şükrü,bilinçsizlik şükrü birilerini mutlu ediyorsa o ayrı mesele.Mutluluğu başka dünyalara erteleyenler olabilir.Ancak, bu dünyada mutlu olmayan başarılı olamaz,mutlu olmayan ahlaklı olamaz,Mutlu olmayan sevgiyi,saygıyı bilmez.
Toplumda sevgi,saygı kalmadı.Bencilleştik,çıkarcı olduk,ahlak kalmadı,komşu komşuya selam vermiyor.Böyle bir toplumda mutluluk olmaz.
Geride bıraktığımız yılın tüm zorlukları eski yılda kalsın.yeni yıl umutların yeşerdiği , mutluluğun var olduğu bir dönem olsun,mutlu yıllar.
2026 yılı ülke için barış yılı olsun,herkes için hukuk,sağlık ve refah getirmesini temenni ediyorum.Yeni yılınız kutlu olsun.
11:37
| Bu dünyadan TERZİ FİKRİ geçti… | ![]() |
| Murat AKKUŞ | |
| Pembe Bir Yazı: Seven Gönüller İçin Şiir | ![]() |
| Akay AKTAŞ | |
| Suriye’de Neler Oluyor? Türkiye’ye Nasıl Yansıyacak? | ![]() |
| Ayhan ONGUN | |
| Her Dindar, İyi İnsan Mıdır? | ![]() |
| Zeki SARIHAN | |
| Var-Mısın? | ![]() |
| Adem TANIŞMAN | |
| Do Dewlet û Do Tax | ![]() |
| Mehmet AVCI | |
| Mutlu Muyuz? | ![]() |
| Yusuf YILDIRIM Em.İl.Trm.Mdr. | |
| Kredi Kartının Sevmediği Meseleler | ![]() |
| Fatma Çetin KABADAYI | |
| 20 Aralık Koca Bir Karanlık... | ![]() |
| Ziya Yıldırım GÜNTEKİN | |
| Serhat Ardahan Tren, Tünel, Konsolosluk, Beklerken, Ya Batum... | ![]() |
| Fakir YILMAZ | |
| Deprem bölgesinde matrah artışı ve vergi artırımı geldi | ![]() |
| Abdulhadi AKMUGAN YMM.Bağımsız Denetçi |
|
| Topçu Bebel Garcia'nın Franko faşizmini mundar ettiği eylem | ![]() |
| Daşkacı Ewdo | |
| 10 Ekim 2015 Ankara Garı! Affetmeyeceğiz, Unutmayacağız! | ![]() |
| Hasan ÇATAK | |
| NARİN | ![]() |
| Av. Resul Barış Mızrak | |
Iğdır Belediyesi
Iğdır İl Emniyet Müdürlüğü
Iğdır İl Tarım Müdürlüğü
Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü
Iğdır İl Milli Eğitim
Iğdır İl Sağlık Müdürlüğü
Iğdır İl Özel İdare
Iğdır Gençlik ve Spor
Iğdır Havalimanı
Iğdır SGK
Iğdır TSO
Iğdır Barosu
Aralık Belediyesi
Karakoyunlu Belediyesi
Tuzluca Belediyesi
Halfeli Belediyesi
Cumhuriyet Gazetesi
Karar Gazetesi
Fotomaç Gazetesi
DHA
Artı Gerçek
Milli Gazetesi
Azerbaycan Haber Ajansı
Agos Gazetesi
OdaTv
T24
Tele1
Ermeni Haber Ajansı
KrdNews
Amerika'nın Sesi
Evrensel Gazetesi
Haber Önü
Sözcü Gazetesi
• Rûdaw
• Bernamegeh
• Kürdistan24
• Kundir
• Şalom Gazetesi
• Mezopotamya Ajansı
• Bitlisname
• JİNNEWS
Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi