Gençlerle El Ele projesinin ilk deneme testi gerçekleşti.İşte sonuçlar! İstanbul Rumeli Üniversitesi olarak Balcı Vakfı ve Sürekli Eğitim Merkezinin ortaklığınd...           • Rektör, Gençlik ve Spor İl Müdürü ile Kız Öğrenci Yurdu’nu İnceledi Rektör Alma, Gençlik ve Spor İl Müdürü Recai Şahin ile Birlikte Şehit &...           • DSİ Toprak Kanalları Temizlemeye Başladı 2024 Yılı sulama sezonunun başlamasıyla birlikte Yeşil Iğdır Sulama Birliği sorumluluk sahasında y...           • Iğdır Üniversitesinin Kalite Yönetim Sistemi Bir Kez Daha Tescillendi Kurulduğu günden bu yana kendisini sürekli yenileyerek içinde bulunduğu ça...           • 3 Ağustos 'Ezidi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü' ilan edildi Ermenistan 3 Ağustos'un Ezidi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan etti. Ezidi m...           • BKİ Proje Başvuruları ELİS Üzerinden Online Yapılacak DAP Bölge Kalkınma İdaresi hinterlandında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının resmi yazı ile...           • Rektör Alma, Üniversite Personeli İle Bayramlaştı Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Spor Bilimleri Fakülte...           • YSK Tuzluca Belediye Başkanlığını Ahmet Sait Türkan'a Verdi 31 Mart yerel seçimlerin ardından itiraz konusu belediyelerden biri olan Tuzluca ilç...           • Medet Serhat'ın mezarına saldırıya ilişkin suç duyurusu yapıldı Katledilen avukat Medet Serhat’ın mezarına yönelik saldırıyı protesto eden hukuk ö...           • Rektör Alma, Kız Öğrenci Yurdu’nda Kalan Öğrencilerle Bayramlaştı Rektör Alma, Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın Kız Öğrenci Yurdu’nda K...           
Site İçi Arama
Haber Arşiv
     
Reklam Alanı

Facebook

Son Videolar

Mezarlıklar ağaçlandırılıyor
16 İzlenme, 0 Yorum

Şeker pancarı ekimi başladı
40 İzlenme, 0 Yorum

Belediye personeline seslendi
118 İzlenme, 1 Yorum

Medet Serhat mezarına saldırı
93 İzlenme, 0 Yorum

M. Nuri Güneş makama geçti
141 İzlenme, 0 Yorum

GS/FB maçını izlemek istiyoruz
84 İzlenme, 0 Yorum

Asayiş ve Güvenlik Açıklaması
120 İzlenme, 0 Yorum

Tuzluca iradesi gasp edilemez
128 İzlenme, 0 Yorum

Validen anlamlı veda konuşması
104 İzlenme, 0 Yorum

STK'lardan Van tepkisi
185 İzlenme, 0 Yorum

Gündüz Güneş Halka Seslendi
318 İzlenme, 0 Yorum

Güneş: Böyle zulüm görülmedi
283 İzlenme, 0 Yorum

Kürt düşmanlarına İYİ cevap
236 İzlenme, 0 Yorum

Mehmet Nuri Güneş'ten Çağrı
174 İzlenme, 0 Yorum

Yıl 2024: Özgür mahallesi!
147 İzlenme, 0 Yorum
İstatistikler
Toplam: 2761202
Aktif: 33
Bugün: 2684
Dün: 1669

Tarihin En Büyük Anonim Başkaldırısı: Kripto Paralar - Av. Haydar MIZRAK

Tarihin En Büyük Anonim Başkaldırısı: Kripto Paralar

Yazar: Av. Haydar MIZRAK |  Tarih: 03 / 05 / 2021 |  Yazı Okunma: 788


Kripto para kavramını doğru okumak gerekir. İnsanlık tarihi boyunca otoriteye karşı yapılmış en büyük başkaldırı olarak değerlendirilmelidir. Bu topyekûn ve kabul görmüş bir başkaldırıdır. Devletlerin elinde olan üç büyük güçten birinin el değiştirmesine kısmen yol açmış, devlet tekelini yıkmış bir başkaldırıdır.

                -Paranın icadından, 2009 yılına kadar para basma hak ve yetkisini her zaman otoriteyi elinde bulunduranların hakkı ve yetkisi olarak görülmüştür. Bu hakkı elinde bulunduran otorite bazen imparatorluklar, bazen devletler bazen de belirli bir bölgede hüküm süren güçlü hanedanlar olmuştur.

                -Tarihte bazı devletler hükümranlık alanları olarak gördükleri yerlerde kendi adına para basanları isyancı ve hain olarak nitelemişlerdir. Osmanlı tarihinde Mısır'da Mehmet Ali Paşanın para basması buna örnektir. Osmanlı bunu kendi otoritesine karşı bir isyan olarak değerlendirmiş ve ona göre tavır almıştır.

                -Para basma yetki ve hakkına sahip olanlar paranın değerini de belirleme hakkını büyük oranda ellerinde tutmuşlardır. Tarihte basılan parada bulunan altın veya gümüş miktarı paranın değerini belirlerken, nüfusların artması ile oluşan para ihtiyacını altın ve gümüşle karşılamayacaklarını anlayan otoriteler, bronz ve demirden yaptıkları paralar ile bu ihtiyacı karşılamışlardır. Demirin bol olması daha çok para basılmasına ve sonuç olarak enflasyona neden olmuşlardır. Paranın değerini düşürerek enflasyon yaratan otoriteler bu şekilde enflasyon aracılığı ile halkın cebindeki parayı dolaylı yollar ile vergilendirmişlerdir. Tarihteki ilk çifte vergilendirme enflasyon yolu yapılmıştır. Bu yöntemin kısa vadede devlet otoritesine faydası olmuş ise de daha sonra yıkıcı sonuçları ortaya çıkmıştır.

                -Günümüzde devletlerin kontrolünde olan merkez bankaları piyasaya sürecekleri kağıt paraların miktarını ayarlayarak paranın değerini belirlemektedirler. Para basarak, maliyeti birkaç kuruş olan bir kağıt parayı ülke insanlarına, paranın üzerinde yazan rakam oranında satmaktadırlar. Devletler açısından kısa vadeli çıkarlar açısından dünyanın en karlı işi para basmak olmaktadır. Orta vadede bunun sakıncaları felaket olabilmektedir.

Yeryüzünde ilk defa 2009 yılında devletlerden bağımsız olarak hiçbir otoriteye bağlı olmayanlar tarafından, Bitcoin'in dijital bir para olarak üretilip piyasaya sürülmesi ile devlet otoritelerinin merkez bankaları dışında para basma mekanizmasının oluşabileceğine insanları inandırmıştır. Ayrıca bu kripto para birimin sınırlı sayıda olması enflasyon riskini tamamıyla ortadan kaldıran bir etkisi bulunması bir başka yenilik olmuştur. Enflasyona maruz kalmayacak bir para birimi mekanizması yaratılmıştır. Günümüzde bazı dev şirketlerin, varlıklarının bir bölümünü, olası enflasyon risklerine karşı korumak amacıyla kripto paraya yatırması bu nedenledir. Devletlerin paralarına güvenin boyutunu göstermesi açısından bu durumda bir ilktir.

                -ABD merkez bankası dolar basarak dünyada doların değerini düşürebilirken, tersini yaparak, dünya piyasalarındaki doları toplayarak doların değerini yükseltebilmektedir. Aynı şey diğer devletler içinde geçerlidir. Savaş, ekonomik krizler, siyasi krizler yaşandığında devletlerin parasında yüksek enflasyonlara maruz kalabilmektedir. Bunun en çarpıcı örneği Venezuella örneğidir. Siyasi krizden kaynaklanan enflasyonun yüzde bir milyona ulaşması halkı açlık noktasına getirebilmiştir.

Bugün devletlerin kripto paralar karşısında afallayıp nasıl tavır alacaklarını bilmemelerinin altında yatan neden, yumuşak karınlarına indirilen darbeden kaynaklanmaktadır. Devlet otoritesinin üçayağından biri olan para basma hakkının anonimleşmesi, ekonomik alanda dünya da yeni bir süreci başlatmıştır.

                -Kripto paraların dünyada dolaşımda olan paralar karşısında yeterli bir hacime doğru gitmesi devletlerin para basma hakkının el değiştirmesine neden olacaktır. Devletler üzerinde bu ciddi bir baskı aracıdır. Bu nedenle devletlerin genel eğilimi kripto paraları, para olarak görmeme eğilimine itmektedir.Para birimi olarak ortaya çıkan ve para birimi olarak karşılık bulan kripto paraları, devletlerin tanımamaları ve tanımamazlıktan gelmeleri bu aşamadan sonra bir anlam taşımamaktadır.Bu anlamsızlığı gören devletler dünyadaki bireyler nezdinde hızla kabul gören, anonimleşen bu paraların vasfını değiştirerek emtia olarak kabul etme eğilimine girmelerine itmektedir.Emtia olarak kabul edip vergilendirme yolu ile mevcut pastadan pay almayı bir çok devlet düşünmektedir.İcraata henüz dönüşmeyen bir düşünme sürecini yaşayan devletler bu konuda yakın gelecekte önemli bazı adımlar atmak zorunda kalacaklardır. Devletlerin atacakları bu adımlar, otorite olunmadan para basma hakkının kabulü anlamına gelecektir. Bireyler nezdinde meşrulaşan bu kripto paraların devletlerin meşru görmelerine neden olacaktır. Kaçınılmaz bir son.Bu gelişme devletlerin keyfi para basma haklarını sorgulacak bir gelişmenin başlangıcı olacaktır.

                -Kripto para üretimi ve dolaşımı ile devletlere savaş açmadan, kan dökmeden otoritenin kendine hak gördüğü para basma hakkı, hak olmaktan çıkmaktadır.

Devletleri devlet yapan üç büyük güçten biri ivmelenen bir hızla anonimleşmektedir.

                -Kripto para, tarihin en büyük anonim başkaldırısıdır tanısı bu anlamda doğru ve yerinde bir tanımlama olacaktır...




Paylaş: Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Yazarın diğer yazıları
Henüz yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapabilirsiniz.

Ad, Soyad *
E-Mail *
Kalan karekter sayısı:
Yorum *
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
*
(* Doldurulması zorunlu alanlar)

Köşe Yazıları
Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Fotoğraf Galerisi
Iğdır Resmi Siteler
Gazeteler

Sitemizdeki yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Iğdır Doğuş Gazetesi